Tajms: Razgraničenje bolje rešenje od plebiscita 1Foto: Matea Milošević / Univerzitetska biblioteka Svetozar Marković

U poslednje vreme izuzetno popularan termin „razgraničenje“ upotrebljavao se i pre 80 godina.

Tajms: Razgraničenje bolje rešenje od plebiscita 2Dnevni list Vreme u svom izdanju za 15. septembar 1938. prvih nekoliko strana, uključujući i gotovo celu naslovnu posvećuje „zategnutim“ odnosima Čeha i Sudetskih Nemaca. List prenosi kako Tajms piše da bi „komisija za razgraničenje bolje rešila sudetsko pitanje nego plebiscit“.

– Interesantno je da Tajms ne traži nikakav plebiscit. On veli, naprotiv, da je potrebno, ako se dođe do uverenja, da Sudetski Nemci i Česi ne mogu da žive u zajedničkoj državi, da Čehoslovačka prosto ustupi sudetske oblasti Nemcima – piše Vreme.

S druge strane, iz Nemačke stižu drugačije poruke – Vreme na trećoj strani piše „U Berlinu se ističe potreba hitnog sprovođenja plebiscita“. List na naslovnoj strani najavljuje „za danas“ sastanak Hitlera i Čembrlena, ali i podseća da je prošlo 20 godina od proboja Solunskog fronta, čemu posvećuje gotovo celu šestu stranu izdanja za četvrtak, 15. septembar.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

Pravda na naslovnoj strani govori o prekidu madžarsko-čehoslovačkih pregovora ističući u naslov vest da je „slovačka vlada proglasila opsadno stanje u Istočnoj Slovačkoj“. Zbog sasvim drugačije stvari opsadno stanje je, piše ovaj list, i u Palestini i to „zbog smrtnih kazni koje se odmah izvršuju“.

Tajms: Razgraničenje bolje rešenje od plebiscita 3Većinu prostora listovi u Jugoslaviji već mesecima posvećuju teškoj političkoj situaciju u Evropi. Međutim, gornji desni ugao treće strane Pravde ovog četvrtka zauzela je inicijativa beogradskog Pen kluba da se prikupe materijalna sredstva za podizanje spomenika pesniku Milanu Rakiću.

Tako je, ističe Pravda, odlučeno da se 24. septembra održi akademija na Kolarčevom univerzitetu, posvećena Rakiću.

– Predviđeno je, za sada, da na ovoj večeri govore g-đa dr. Isidora Sekulić, zatim g-đa Desanka Maksimović, g.g. Grigorije Božović.. – piše Pravda.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 80 godina, tačnije 1938. godine. Predmet analize su dnevni listovi Vreme i Pravda, koji danas ne postoje. Ideja jeste da se čitaoci vrate u prošlost, da sa vremenske distance vide kako su izgledale vesti, ali i kako su novinari, pa i sami sugrađani, razmišljali u Srbiji u turbulentnom periodu između dva rata i pred sam početak Drugog svetskog rata. Pored političkih vesti, objavljivaćemo i društvene, ekonomske, ali i vesti iz domena zabave i sporta.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije i Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari