Tamo gde prestaje logika – počinje Kuba: Kako izgleda život sa 30 evra mesečno?

Reporter Danasa u najvećoj karipskoj državi koja je pod sankcijama šest decenija

Ostavite komentar


  1. … sjajan tekst, mogu da zaključim da je komunizam trajno degenerisao ovu naciju kao i nas i da jedini oporavak dolazi sa stranim kapitalom i stranim upravljanjem.

  2. Fantastičan tekst (članak) !!! Ako je i pola od ovog istina,šta reći osim :“tešite se Kubanci i nama u Srbiji je ništa bolje nego vama“ !!!

  3. poučan primer…Kuba, Belorusija, Severna Koreja…Srbija?! silazak u diktaturu prvo se dešava neprimetno, u kabinetima i partijskim prostorijama, zatim na nameštenim izborima, pa zatim sve brže, sve više, i na kraju postaje generacijski okov. postaje stanje svesti. horizont događaja.

  4. Ovaj tekst je izgleda preuzet iz zapadnih izvora. Svaka revolucija donosi žrtve i krvoproliće. Na hiljade Kubaca bije pobio Če Gevara, već ih je likvidirao prethodni proamerički režim koji je Kastro srušio.

  5. Vrlo zanimljiv i sadrzajan tekst. Jedino imam zamerku iz licnog iskustva i iskustva nekolicine poznanika sto se tice bezbednosti.
    Radi se o policiskoj dryavi u kojoj veliki deo gradjanstva imai te kakve veze sa tom sluzbom, ali imamo i onaj ostatak koji ne pripada tome i koji mora da nadje nacin da prezivi.
    E oni se bave pljackom i to na najbezocniji nacin, oruzano ili tipovanjem. Tako da mora postojati odredjena doza opreza pogotovo u vecernjim satima.

  6. Kuba je slobodna ponodnai nezavisna zemlja. Trebalo bi da je Rusija malo vojno ojača i instalira neku vojnu bazu i fabriku za proizvodnju oružja.

  7. Super . A zašto su pod sankcijama? Zato što ne žele da budu ( još jedna ) kolonija SAD . A da je tako , dokazuju oni koji su poslušni. I jednako siromašni .
    Kapitalizam je zlo, veće od svih zala koje je ljudski um smislio…

  8. Hvala na vrlo interesantnom i informativnom članku. Podsetio me na vremena kad je u novinama moglo da se pročita nešto više od agencijskih vesti i prepričanih tekstova iz drugih, ne zna se po kom kriterijumu biranih, izvora.

  9. Odlican tekst!! Posto sam bila na Kubi, mogu da potvrdim napisano. Iskreno, moje prve asocijacije su jad, beda i tuga.

  10. Komentatorima ovde ne pada cinjenica i stvarnost da ta zemlja zivi 60 god.pod kriminalnim sankcijama…

  11. Sličan srpskom. Izabrao takođe Rusiju umesto US. Uživaju u životu…

  12. Hvala redakciji Danasa i autoru teksta. Pročitao sam jako mnogo korisnih informacija o nama prijateljskoj državi, koju na moju žalost verovatno nikad neću moći posetiti. U svakom slučaju ovaj članak sa lepim fotografijama, jako mnogo odudara od članaka našeg svakodnevnog sivila. Molim vas da nam objavljujete više članaka ovakve sadržine sa raznih meridijana! Sve najbolje…

  13. Jedan relativno objektivan pogled na lepu zemlju i divan narod. Fali samo uvod u kubansku priču, šta je dovelo do revolucije, onda bi priča bila zaokružena. Uzgred, Fidel Kasto nije bio komunista na početku revolucije, složena je to priča. A živeti u blizini SAD, pod neljudskim sankcijama je posebna priča.

  14. Prelep tekst, rasplakala sam se više puta dok sam čitala. U moru clickbait naslova i tekstova lošeg kvaliteta, retkost je u domaćim medijima pronaći nešto što će držati pažnju do samog kraja.

  15. Vidim da je tekst pronašao istomišljenike kojima je zsbavno što jednu celu naciju drže u getu! Uživajte!!!

  16. Dosta dobar opis situacije na čarobnoj(što se tiče klime) Cubi.
    Tuga je da je svaki dan sve gore i gore,više od pola stanovništva legne gladno,skoro je pola Havane imalo diareju,a sada nemaju ni brašna,ni hljeba,ali zato skoro svi(pogotovu mlađi) imaju mobilne??? Uglavnom zemlja ogromnih kontrasta gdje se u krugu od 100 metara vraćate u 60. godine prošlog vijeka…

  17. Dzon Li Anderson je napisao najpotpuniju biografiju Ce Gevare u knjizi Ce-revolucionarni zivot i tu je opisana ta americka „demokratija“ na Kubi pre revolucije, a primere nametanja te njihove takve „humane demokratije“ imamo svuda u svetu! Oni su vladari svih zemalja Juzne i srednje Amerike a Kubu i njen narod unistavaju desetlecima. Nije kriv komunizam za takav zivot na Kubi, uzgred, revolucija nije bila uopste komunisticka!, krive su sankcije koje ti lazni humanisti iz Amerike i Evrope uporno primenjuju na narodu Kube.
    Prelepa zemlja i divan narod, ali na zalost, njihov svakodnevni zivot je do tancina opisan u ovom izvanrednom tekstu.

  18. 60 година америчког терора само јер су свргли мафијаша и убицу… лекција за све који мисле да ће им САД дати слободу од актуелног режима

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 11. i 12. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Igor Brakus, radijski voditelj

Kao što sam naziv kaže, ako danas ne saznamo ono što se dogodilo danas, već sutra će biti kasno.