„Te na bistras!” - „Da se ne zaboravi”: Obeležen Dan sećanja na romske žrtve Holokausta u Kragujevcu 1Foto: Grad Kragujevac

 

Povodom obeležavanja Dana sećanja na romske žrtve Holokausta koje su 2. i 3. avgusta 1944. godine ubijene u gasnim komorama u Logoru za Rome u Aušvicu, kraj spomenika Kristalni cvet u Spomen-parku Kragujevački oktobar u Šumaricama, dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu položila je juče venac.

Polaganju je prisustvovala Marijana Stanković, direktorka Spomen-parka, Zoran Pavlović, koordinator Kancelarije za romska pitanja, Tanja Đorđević, facilitatorka ROMAKTED programa i mladi koji žele da čuvaju sećanje na žrtve svog naroda.

Spomenik Kristalni cvet u Spomen- parku Kragujevački oktobar u Šumaricama, u narodu poznat kao spomenik čistačima obuće, prvi je u Evropi posvećen stradanju Roma od nacista.

– Zato danas ovde polažemo venac i sećamo se žrtava romskog naroda tokom Drugog svetskog rata, rekla je dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća.

Ona je podsetila da je 2. avgust datum koji je u okviru ROMAKTED programa odredio Evropski parlament kao simbol kojim će se romske žrtve tokom Drugog svetskog rata istaći, jer se generalno malo zna o genocidu i broju stradalih Roma.

– Gde god je okupatorska čizma kročila bilo je romskih žrtava, kazala je dr Damnjanović.

– Za romsku zajednicu je važno da se zna koliko je Roma stradalo u Drugom svetskom ratu jer je u udžbenicima njihovo stradanje zabeleženo procentualno, a prema nekim istraživanja ubijeno ih je od 500.000 hiljada do milion. Sećanje na žrtve romskog naroda obeležavamo i svakog 21. oktobra ali poruka ovog događaja je „Te na bistras!” ili „Da se ne zaboravi”, poručila je Tanja Đorđević, facilitator u ROMACTED programu.

„Te na bistras!” - „Da se ne zaboravi”: Obeležen Dan sećanja na romske žrtve Holokausta u Kragujevcu 2
Foto: Grad Kragujevac

Spomenik Kristalni cvet jedan je umetničkih spomenika podignutih u memorijalnom kompleksu u Šumaricama, a posvećen je streljanim civilima u Kragujevcu 19., 20. i 21. oktobra 1941. godine, među kojima su bili romski dečaci od 11 do 15 godina starosti.

Spomenik je podignut 1968. godine, njegov autor je arhitekta Nebojša Delja a početkom prošle godine urađena je restauracija i konzervacija spomenika i prilaznog platoa.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari