Pre desetak dana članovima i članicama Regionalnog foruma stigao je predlog Sporazuma o sprovođenju neposrednih izbora za članove nacionalnih saveta nacionalnih manjina 2014. u gradu Novom Pazaru i opštinama Sjenica, Tutin, Nova Varoš, Priboj i Prijepolje. U potpisu ovog dokumenta je nevladina organizacija Kulturni centar Damad „pod pokroviteljstvom Trening centra Misije OEBS-a u Novom Pazaru“ i ponuđen je akterima predstojećih izbora za Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

 Sporazum je trebalo da bude potpisan minulog utorka, a na uvid je dat pre nego što se znalo koliko lista će učestvovati na izborima za BNV. Pored lista „Za Bošnjake, Sandžak i muftiju“ i „Za bošnjačko jedinstvo“, potpisnik je trebalo da bude i „Naša lista“, koja je svoje odustajanje od izbora saopštila dan nakon objavljivanja predloga teksta sporazuma. Prema tom predlogu potpisnici bi trebalo da budu lokalne samouprave u Sandžaku, osam nevladinih organizacija koje deluju u tim opštinama, narodni poslanici i šest medija- pet televizijskih i jedna radio kuća.

Datum potpisivanja Sporazuma o predizbornoj kampanji je promenjen i trebalo bi da bude potpisan danas u ovdašnjem Trening centru OEBS „jer ističe rok za proglašenje izbornih lista“. Dokument i prepiska ostali su u senci objavljivanja izbornih lista i konferencija za novinare učesnika predizborne kampanje. Na sadržaj ovog dokumenta, u otvorenom pismu, reagovala je narodna poslanica Aida Ćorović, koja se pozvala na dogovore sa zasedanja Regionalnog foruma koji je održan krajem septembra u Beogradu i bio je posvećen izborima za Nacionalni savet Bošnjaka. Ćorovićeva navodi da je dogovoreno da se razgovor nastavi 2. oktobra „o mogućoj zajedničkoj listi ili listama, kao i da pokrenemo dogovor o mogućem sporazumu koji bi sadržao pravila ponašanja vezana za predstojeće izbore za nacionalne savete. Pored toga, ostalo je da se rasčiste i neke nedoumice oko samog izbornog procesa, a posebno, vezano za učešće u radnim telima i biračkim odborima“. Narodna poslanica Ćorovićocenjuje da je sastanak u Novom Pazaru nastavak rada u Beogradu, pa smatra „da je poziv od strane jedne organizacije neozbiljan i neodgovoran“.

– Ako se kao „vlasnik“ ovako važnog dokumenta potpisuje samo jedna organizacija, to ima daleko manji uticaj i težinu, nego da se pojavi niz inicijatora iz redova lokalnih uprava, nevladinih organizacija, medija, piše Ćorovićeva i konstatuje da je „na ovaj način u velikoj meri povređen integritet i posebnost rada Regionalnog foruma“ Ona smatra da je „suvišno i nesvrsishodno da se predstavnici lokalnih samouprava nađu na ovakvoj vrsti dokumenta“, da potpisi poslanika nisu neophodni („jer nismo direktni učesnici i akteri u Sporazumu“), da je „učinjen previd kada je u pitanju uloga nevladinih organizacija, koje mogu da učestvuju do nivoa poziva da građani izađu i boraju svoje predstavnike”. U skladu sa tim predlaže da predstavnici nevladinih organizacija potpišu drugačije koncipiran sporazum i „da se jasno odvoji njihova uloga“. Kada su u pitanju potpisi novinara i predstavnika medija, Ćorovićeva smatra da to „nije u skladu sa njihovom ulogom i profesijom, jer se to može smatrati ugrožavanjem integriteta rada medija“.

Više svetla u ovu prepisku unelo je saopštenje predsednika Regionalnog foruma Aleksa Grigoreva, koji objašnjava da je izvršna direktorka KC Damad Zibija Šarenkapićprihvatila da bude domaćin sastanka Regionalnog foruma u Novom Pazaru, a Kancelarija OEBS ponudila organizacionu podršku. Grigorev navodi da „tekst sporazuma treba da bude predmet debate, a konačan tekst predmet dogovora“.

– Sastanak u Beogradu je stvorio jedinstvenu priliku da se učini depolitizacija nepotrebno ispolitizovane debate i da se ostvari značajan korak napred. Bila bi šteta da se izgubi ova prilika i da se ne pokaže Bošnjacima, kao i svim drugima koji žive u ovom regionu kako god ga zvali, Sandžak ili Raška oblast – Bošnjacima, Srbima i ostalima, kao i drugim manjinama i većinskom narodu u Srbiji, da je bošnjačka elita u stanju da dođe do kompromisa zarad budućnosti i da ima kapacitet da se dogovori oko najosnovnijih principa Sporazuma. Njegova realizacija će pokazati još jednom što je Forum naglasio nekoliko puta: Bošnjaci nisu problem, većsu deo rešenja i jedan od ključnih partnera u demokratizaciji i evropeizaciji Srbije, napisao je Grigorev.

Stavove Grigoreva u svom obraćanju članicama i članovima regionalnog foruma podržala je i Jadranka Jelinčićiz Fondacije za otvoreno društvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari