Pod nazivom „Flux likvida“ u Zrenjaninu danas počinje 10. Bijenale akvarela i trajaće do 8. novembra. Ovogodišnji selektor bijenala Sanja Kojić Mladenov koncipira svoju izložbu „Flux liquida“ u duhu savremenog vizuelnog stvaralaštva, a tehnika akvarela prezentovana je potpuno u smislu savremenog shvatanja, najavljuju organizatori.

Pozvano je dvanaestoro umetnika – Dragan Ilić (Beograd, Njujork), Dragan Vojvodić (Novi Sad), diSTRUKTURA (Beograd), Stevan Kojić (Novi Sad), MP Art (Novi Sad), Iva Nedeljkov (Zrenjanin), Multiflex (Novi Sad), Vesna Perunović (Beograd, Toronto), Aleksandar Ramadanović (Novi Sad), Monika Sigeti (Novi Sad), Lana Vasiljević (Beograd), Milan Grahovac (Zrenjanin). Kustos izložbe je Sunčica Lambić-Fenjčev, koja je i autor pratećeg kataloga nmanifestacije.

– Ovo je bila prilika da damo presek dosadašnjih bijenalnih manifestacija i preispitamo značaj i razloge za opstanak Bijenala akvarela, kao i da vidimo mogućnosti njegovog potencijalnog razvoja u budućnosti. Sledeći logiku promene, bijenale je još pre dve godine prekinulo sa ustaljenom tradicijom krenuvši u korak sa savremenim svetskim tendencijama izlagačke prakse. Deseto bijenale je jedna tematska izložba, potpisana imenom i prezimenom svog autora – kaže Lambićeva.

Bijenale akvarela u Zrenjaninu, u organizaciji Savremene galerije Zrenjanin, pokrenuto je sa idejom stimulisanja umetnika za rad u tehnici akvarela u okviru savremenog likovnog stvaralaštva 1991. godine. Organizovanje Bijenala akvarela proizašlo je iz akvarelističkih susreta u Umetničkoj koloniji Ečka, započetih osamdesetih godina prošlog veka, kada je organizator kao jedno od opravdanja za održavanje ovakvih okupljanja umetnika naveo zapostavljenost akvarela u savremenoj umetničkoj praksi. Posle dužeg vremena prezentovanja izložbi na kojima su predstavljani akvareli nastali između dve bijenalne izložbe ova praksa je prekinuta. Od 2011. godine deveto Bijenale akvarela je napravilo koncepcijski zaokret jer je za osnovnu bijenalnu izložbu koja je uvek bila žirirana, prvi put izabran selektor. Otvaranje 10. bijenala akvarela održaće se u ponedeljak, 14. oktobra u 19 časova u Narodnom muzeju Zrenjanina. Na otvaranju će govoriti direktor Savremene galerije Igor Dostanić, selektorka ovogodišnjeg bijenala Sanja Kojić Mladenov, kustos-istoričar umetnosti, direktorka Muzeja savremene umetnosti Novi Sad i gradonačelnik Zrenjanina Ivan Bošnjak koji će otvoriti izložbu i uručiti Veliku nagradu Bijenala nagrađenom autoru.

Susret AKVARELista

Od 21. oktobra do 8. novembra u Savremenoj galeriji Zrenjanin biće predstavljeni akvareli šestoro umetnika, koji su od 20. do 25. juna ove godine boravili i stvarali u Umetničkoj kolonije Ečka, u okviru 34. Susreta akvarelista. Ove godine se okupilo šest umetnika, koji se u svom radu nisu često susretali sa ovom tehnikom: Spartak Dulić, Žolt Kovač, Branislav Nikolić, Simonida Rajčević, Janoš Tarko i Predrag Terzić. Izložba akvarela koji su nastali u Koloniji u Ečki, a koji ostaju u zbirci Savremene galeriji Zrenjanin biće otvorena u ponedeljak, 21. oktobra u Salonu Savremene galerije Zrenjanin u 19 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari