Nakon prevremenih izbora 7. juna i ponovljenog glasanja na jednom biračkom mestu 18.juna, u Kosjeriću je formirana vladajuća koalicija, koju čine DS sa osam, SPS – PUPS – JS koja ima tri, SPO sa dva i G17 plus koja ima jednog odbornika. Ta koalicija imaće tesnu skupštinsku većinu sa 14 od ukupno 27 odbornika u lokalnom parlamentu, jer će opozicione stranke SNS, DSS i NS imati po četiri odbornika.

Dragan Vujadinović, kandidat DS za predsednika opštine, rekao je Danasu da su pregovori trajali desetak dana i da su okončani potpisivanjem koalicionog sporazuma, a potom izrazio nadu da će jedan odbornik LDP u skupštini podržavati programska načela te koalicije.

– Koalicioni sporazum se oslanja na program DS, uz određene promene, jer se radi o širokoj koaliciji. Uspeli smo da odbranimo i naš princip da plaćenih političkih funkcija bude što manje, kako bi u budžetu ostalo više novca za angažovanje stručnjaka i realizaciju neophodnih investicija – rekao je Vujadinović.

On je dodao da će na stalnom radu biti predsednik i sekretar opštine, dok zamenici predsednika opštine i skupštine, kao i većina članova Opštinskog veća neće biti u stalnom radnom odnosu, ali će dobijati skromne naknade. – Samo će dva člana Opštinskog veća i to iz koalicije oko SPS i iz SPO biti na stalnom radu – objasnio je naš sagovornik, a potom istakao da bi konstitutivna sednica skupštine trebalo da bude 14. jula.

Vujadinović je naveo da će u narednih 45 dana biti urađena sveobuhvatna analiza stanja u javnom sektoru, nakon toga uslediće racionalizacija javnih preduzeća i ustanova i njihovo spajanje, a krajem godine trebalo bi da se raspišu konkursi za izbor direktora.

– Naši prioriteti su rekonstrukcija magistralnog vodovoda Taor – Kosjerić, za šta nam je Direkcija za vode odobrila sredstva, izgradnja prve faze dečjeg vrtića, za šta je iz NIP-a odobreno 15 miliona dinara kako bi se na jesen upisalo 150 do 200 mališana. Pored toga, opština mora da izmiruje i obaveze u projektu izgradnje regionalne deponije u Užicu, jer Kosjerić ima velikih problema sa sadašnjim smetlištem koje je nedavno sanirano, a godinama je bilo ruglo na putu prema Požegi – kaže Vujadinović.

Kadrovi

Za zamenika predsednika opštine predložen je Dragan Vujuć iz koalicije SPS – PUPS – JS i bivši načelnik SUP, a za predsednika skupštine Milan Štulović iz DS, koji je do prevremenih izbora bio predsednik Privremenog organa, dok je za sekretara opštine kandidovan Miroljub Kosorić iz SPO.

Po nalogu Beograda

Ugovorena koalicija je loša, jer je formirana mimo volje građana Kosjerića i po nalogu iz Beograda, kako bi njen stranački sastav odgovarao sastavu republičke vlasti, ocenio je Milijan Stojanić, poverenik SNS, smatrajući da će zbog toga taj stranački savez kratko trajati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari