Optužbe sa obe strane: Tinja sukob sina i udovice Muamera Zukorlića 1Foto: SPP; Beta/Kabinet potpredsednice Vlade, koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost/Zoran Petrović

Prepirke pripadnika dve grupe obezbeđenja ispred zgrade Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru poslednji je u nizu događaja koji ukazuju na tinjajući sukob dve struje unutar Stranke pravde i pomirenja (SPP) posle smrti njenog lidera Muamera Zukorlića.

Jednu struju, kako se pretpostavlja, predvodi Zukorlićeva druga supruga, Elma Elfić Zukorlić, predsednica Univerziteta koja je, navodno, insistirala da se angažuje nova agencija za obezbeđenje te ustanove, koja će zameniti dosadašnju, na čijem je čelu Muhamed, brat njenog pokojnog supruga.

Optužbe sa obe strane: Tinja sukob sina i udovice Muamera Zukorlića 2
Usame Zukorlic, Foto: SPP

Toj struji, iako još uvek ne javno, priklonilo se i pružilo joj podršku nekoliko visokih funkcionera SPP, koji su prethodnih nedelja podneli ostavke na partijske funkcije nezadovoljni, kako su saopštili, odnosom najviših stranačkih organa i nemogućnošću slobodnog iznošenja mišljenja.

Sa druge strane je Zukorlićev najstariji sin Usame, koji ga je nasledio na čelu partije, okružen članovima porodice i pojedinim saradnicima bivšeg sandžačkog muftije.

Elma i Usame veoma su aktivni na društvenim mrežama gde veoma često, indirektno, sebe i svoje saborce predstavljaju kao prave naslednike politike Muamera Zukorlića i čuvare njegovog amaneta, prozivajući i optužujući one druge da mu, dok je bio živ, nisu bili bliski saradnici.

Prava pozadina loših odnosa dve strane nije poznata, ali poznavaoci političkih i drugih zbivanja u Novom Pazaru smatraju da je u pitanju borba za kontrolu, ne samo SPP i tog privatnog univerziteta, već i Islamske zajednice u Srbiji.

Upravo bi podrška čelnika te verske zajednice, koji se za sada drže po strani, mogla biti odlučujuća u ovom sukobu koji sve više izlazi iz okvira unutarporodičnog i stranačkog.

Optužbe sa obe strane: Tinja sukob sina i udovice Muamera Zukorlića 3
Elma Elfić Zukorlić, BETAPHOTO-KABINET-POTPREDSEDNICE-VLADE-KOORDINACIONO-TELO-ZA-RODNU-RAVNOPRAVNOST-ZORAN-PETROVIC

Da će SPP i institucije koje je kontrolisao Zukorlić teško ostati neokrnjene dalo se predvideti odmah nakon njegove smrti, ali su razmirice, iako se o njima šuškalo, uspešno prikrivane par meseci.

Da sve ne funkcioniše kako treba postalo je jasno kada su sa liste za parlamentarne izbore sklonjeni pojedini funkcioneri bliski Elmi Elfić Zukorlić, a potom i nakon Usamine objave da postoji sumnja da je njegov otac otrovan, o čemu ona nije znala ništa.

Naime, ona je objavila da uopšte nije znala da je rađena analiza, najavljujući da će angažovati advokate koji će pratiti celokupnu istragu o utvrđivanju tačnog uzroka smrti bivšeg supruga sa kojim ima četvoro dece.

Biće zanimljivo i to kako će obe opcije reagovati na rezultate obdukcije tela Zukorlića, koji bi trebalo da budu poznati u narednim danima.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari