Tomislav Nikolić kao poslanik dugovao državi za putne troškove 1Foto: Arhiva Danasa; EPA/TATYANA ZENKOVICH

Tomislav Nikolić, sadašnji predsednik Nacionalnog saveta za koordinaciju saradnje sa Rusijom i Kinom, kao poslanik radikala, pre dvadeset godina dugovao je državi više od 200.000 dinara za putne naloge, pisao je Danas.

Naime, on i poslanik Socijalističke partije Srbije Zoran Nikolić, kako je saopšteno, napravili su ukupan dug od 355.000 dinara, od 1. januara 1999. godine do 30. septembra 2001. godine, na ime putnih troškova, te je Administrativni odbor Skupštine Srbije, na sednici 29. oktobra, doneo odluku da taj dug izmire u roku od godinu dana.

„Administrativni odbor Skupštine Srbije ovo je odlučio, jer su dvojica poslanika, iako sa prebivalištem u unutrašnosti, koristili službene stanove u Beogradu. Kako se naknadno moglo saznati, nijednom od pomenute dvojice neće se oduzimati od poslaničkih naknada, već će plaćati kako se snađu“, naveo je Danas u izdanju od 30. oktobra te godine.

Prema rečima sekretara Skupštine Georgija Marića, radikal Tomislav Nikolić naplatio je 253.565 dinara za korišćenje sopstvenog vozila prilikom službenih dolazaka u Skupštinu.

„Nadležna služba je utvrdila da je prijavio prebivalište u Kragujevcu, iako je od Komisije za rešavanje stambenih potreba funkcionera u trajni zakup dobio stan u Beogradu, koji je potom otkupio“, naveo je Danas u svom izveštaju.

Kompletna digitalna arhiva svih brojeva Danasa od 1997. do danas dostupna članovima Kluba čitalaca Danasa na portalu klub.danas.rs.

S druge strane, socijalista Zoran Nikolić je, na ime prevoza iz unutrašnjosti (Kovin) naplatio 101.411, 50 dinara, iako je raspolagao službenim stanom na Banovom Brdu.

Predsednik Odbora Goran Vesić, a današnji zamenik gradonačelnika Beograda, objasnio je na toj sednici od pre 20 godina, da između pomenuta dva slučaja postoji velika razlika, jer je „Tomislav Nikolić dobio stan koji je otkupio i sada je njegovo vlasništvo, dok Zoran Nikolić stan nije otkupio, već ga je 18. oktobra vratio“.

Zoran Nikolić je tada najvio žalbu na rešenje o vraćanju novca. A Tomislav Nikolić već narednog dana poručivao je da pomenuti iznos, za koji ga terete na ime putnih troškova od Kragujevca do Beograda, Skupštini Srbije neće da plati.

„Sve što sam radio za vreme od kako sam poslanik, radio sam u sladu sa propisima koji su važili u Skupštini. Oni možda mogu da mi ne dodeljuju platu. Ali, da bih se dokazao ja ću ući u spor sa Administrativnim odborom. Ne znam da li ću s njima imati bilo kakvu komunikaciju. Ima drugih mesta gde se to radi“, rekao je Nikolić a Danas preneo Betinu vest.

Takođe, Tomislav Nikolić je novinarima tada izjavioi da je poslanička grupa SRS podnela zahtev za smenu tadašnjeg predsednika Skupštine Dragana Maršićanina.

„Sve njegove grehe, počev od šikaniranja i napada radikala, do neuspele odbrane parlamenta od napada Vlade, radikali su sabrali na 230 kucanih stranica“, naveo je tada Nikolić.

Odbor je tada odlučio i da se lider radikala Vojislav Šešelj – koji je zbog ispada udaljen sa sednice parlamenta narednih 20 dana, nezavisno od toga da li sednica traje duže ili kraće – kazni novčanom kaznom u iznosu od 32.000 dinara.

Prema pisanju Danasa pre dve decenije, sekretar Skupštine obavestio je članove Odbora da je od januara do septembra za skupštinsku reprezentaciju potrošeno 62.000 maraka – za troškove parkinga u tri beogradske garaže – 160.000 dinara, dok troškovi ambulante iznose 94.000 dinara.

Odbor je tada podržao predlog da se, počev od iduće godine, po potrebi zaposle dva savetnika predsednika i potpredsednika i još dva savetnika sekretara Skupštine.

Kao bivši predsednik Srbije, Tomislav Nikolić pre više od četiri godine dobio je na korišćenje reprezentativnu vilu od 800 kvadrata u Užičkoj ulici 23, na Dedinju. Tu odluku je po hitnom postupku donela Vlada Srbije, na čelu sa Anom Brnabić, uz obrazloženje da će biti korišćena i za boravak delegacije Ruske federacije i Kine.

Tomislava Nikolića u poslednje vreme gotovo da nije bilo po javnim dešavanjima i medijima, iako je bilo prilika u kojima su predstavljane kineske investicije, te ne čudi što je njegovo nedavno pojavljivanje dva puta u dva dana skrenulo pažnu javnosti – svečanost povodom otvaranja rudnika „Čukaru Peki“ kineske kompanije „Ziđin Majning“ u Boru i obeležavanje Dana sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu, odnosno 80 godina od masovnog streljanja civila u Kragujevcu.

Oba puta bio je u prisustvu Aleksanda Vučića, koji je od njega preuzeo obe funkcije, i predsednika Srbije i predsednika SNS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari