Tomislav Žigmanov: Većina poslodavaca ne dostavlja godišnji izveštaj o rodnoj ravnopravnosti 1foto FoNet Milica Vučković

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Srbije Tomislav Žigmanov izjavio je danas, da iako Zakon o rodnoj ravnopravnosti nalaže svim poslodavcima sa više od 50 zaposlenih da dostave godišnji izveštaj o rodnoj ravnopravnosti, većina to nije ispoštovala 2021. i 2022. godine.

To je razlog zbog kojeg Ministarstvo smatra da je od izuzetne važnosti sprovesti široku kampanju radi informisanja javnosti i svih nadležnih subjekata o obavezama koje proističu iz primene Zakona o rodnoj ravnopravnosti, rekao je Žigmanov je u Novom Sadu, u nastavku kampanje „Unapredi rodnu ravnopravnost“, navedeno je u saopštenju.

Tom prilikom predstavljene su obaveze koje poslodavci treba da ispune, podzakonska akta kojima se bliže određuje način izveštavanja, kao i Smernice za primenu Zakona o rodnoj ravnopravnosti.

Žigmanov je naglasio da je postizanje rodne ravnopravnosti jedno od temeljnih načela ljudskih prava i predstavlja princip jednakih mogućnosti za muškarce i žene u ostvarivanju ljudskih prava u svim sferama društvenog i privatnog života.

Kampanja „Unapredi rodnu ravnopravnost“ započeta je 5. februara u Užicu, nastavljena je danas u Novom Sadu, a info-sesije biće realizovane i u Kragujevcu, Nišu i Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari