Na poslednjim izborima za Savet mesne zajednice u Vranjskoj Banji koalicija DS, SPS i G17 plus osvojila je osam mesta, a samo jedno manje pripalo je Novoj Srbiji. To je konkretan povod da nova koaliciona vlast, a pre nego što Vranjska Banja i formalno, po novom statutu grada postane opština, pokrene akcije kako bio ovo lečilište povratilo davno izgubljeni ugled na turističkoj karti države.

– Promenom rukovodstva u Specijalnoj bolnici za reumatizam uspeli smo da renoviramo smeštajne kapacitete što se odmah odrazilo i na veći broj gostiju. Tako sada imamo 89 gostiju, a stacionar raspolaže sa 110 ležajeva – pojasnio je Momčilo Đorđević, član Upravnog odbora ove zdravstvene ustanove. On kaže da je prilikom nedavne posete ministra Božidara Đelića, postignut načelni dogovor da se iz republičkog budžeta obezbedi 110.000 evra za rekonstrukciju južnog bloka bolnice čime bi se kompletirali uslovi za najkvalitetnije pružanje usluga. Biće pokrenuta i inicijativa da nadležni sud što pre donese odluku da se restoran Rosa, koji koristi Kompanija Simpo, vrati u vlasništvo Specijalne bolnice, kako bi tu bio otvoren kongresni centar u kojem bi se organizovali skupova iz oblasti zdravstvenog turizma.

Đorđevićje upozorio i na činjenicu neadekvatnog održavanja banjskog parka, gde se nalaze staze za pešačenje, a koje nisu dostupne gostima jer neko „bezočno krčmi šumu“.

Predsednik Opštinskog odbora DS u Vranjskoj Banji dr Slobodan Pejić, kaže da su pri kraju radovi na otvaranju uslužnog informativnog centra, gde će žitelji Banje, ali i gosti moći da dobiju sva neophodna dokumenta, ali i informacije o svim ponudama koje Banja nudi.

– Projekat uslužnog info centra realizuje se uz podršku Ministarstva za ekologiju i prostorno planiranje i mi ćemo nastaviti saradnju jer je ministar Oliver Dulićnajavio punu podršku namerama da jedna od najstarijih banja u Srbiji povrati nekadašnji ugled – rekao je za Danas Pejić.

Da posao neće biti nimalo lak govori i podatak da uprkos činjenici da Vranjska Banja leži na izvorištima tople mineralne vode čija je temperatura iznad 90 stepeni Celzijusovih, kao i to da je u blizini akumulacije za vodosnabdevanje Prvonek, ovo mesto muku muči sa nedostatkom pijaće vode.

– Bez odgovora su ostali zahtevi odbornika da se sastanemo sa direktorom JP Vodovod u Vranju Stojanom Dimčićem, kako bismo zajednički pokušali da pronađemo rešenje za normalizaciju vodosnabdevanja u Vranjskoj Banji, jer taj problem nije od juče, ali nam nanosi veliku štetu, pogotovu što ovde turistička sezona traje tokom cele godine – ističe Pejić. Od nadležnih gradskih inspekcijskih službi traži se veća aktivnost, kako bi se sprečilo uništavanje zelenila, bacanje smeća na divljim deponijama, dok se od policije traži da spreči maloletna lica koja „često uznemiravaju gose“.

U nameri da bude obogaćena pouda kulturnih sadržaja za goste, u Vranjskoj Banji bi većovog leta trebalo da bude održan balkanski etnofestival Topla voda, uz učešće grupa iz zemalja regiona. Tim povodom većje angažovana konsultantska agencija Balkan medija centar koja je radila promociju Sabora trubača u Guči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari