Transparentnost: Ne podržavati zakon bez javne rasprave 1

Nevladina organizacija Transparentnost Srbija pozvala je Skupštinu da ubuduće ne prihvati da raspravlja ni o jednom predlogu zakona, uz koji nije priložen izveštaj sa javne rasprave ili dokument iz kojeg se može videti na osnovu čega je zaključeno da javna rasprava nije bila obavezna.

Transparentnost je, u dopisu povodom predloga izmena i dopuna Zakona o Bezbednosno informativnoj agenciji (BIA), ukazala da postoje dva kriterijuma, propisana Zakonom o državnoj upravi o kojim zakonima mora da se sprovede javna rasprava, a predložene izmene tog Zakona zadovoljavaju oba.

Prema oceni te nevladine organizacije, nema sumnje da se izmenama i dopunama Zakona o BIA „bitno menja pravni režim u jednoj oblasti“, a sudeći po broju medijskih objava na tu temu, takođe je reč o uređivanju „pitanja koja posebno zanimaju javnost“.

Svaki od ova dva kriterijuma samostalno bio bi dovoljan da stvori obavezu, za ministarstvo ili posebnu organizaciju koja je pripremala ove izmene zakona, da sprovede javnu raspravu, ocenila je Transparentnost Srbija.

Transparentnost je ukazala i na nekoliko spornih pitanja u samom tekstu izmena i dopuna Zakona i ocenila da bi skupštinska rasprava, mogla da bude dobra prilika da narodni poslanici, a preko njih i građani, u meri u kojoj je to primereno delatnosti BIA, dobiju dodatne informacije.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari