Ukupno 27 inicijativa oko rešavanja vitalnih gradskih problema značajnih za funkcionisanje Zrenjanina i život svih njegovih stanovnika uputilo je u proteklih godinu dana Udruženje privrednika „Zrenjaninski poslovni krug“ lokalnoj samoupravi i gradskim čelnicima.

Među problemima za koje poslovni ljudi, koji rade u realnom sektoru, predlažu rešenja su i pitanje izgradnje fabrike vode, regulacija drumskog saobraćaja, sanacija ruševnih zgrada, poboljšanje kvaliteta zemnog gasa za građane i industriju. Ovo udruženje je još 2012. godine zatražilo od gradskih funkcionera da izgradnju obilaznice stavi u vrh prioriteta gradskih investicija i da se maksimalno ubrza njena izgradnja.

– Radovi na izgradnji obilaznice nisu započeti iako je u više navrata obećano od strane gradskih čelnika da će radovi krenuti već početkom građevinske sezone u ovoj godini. Gradski čelnici potvrdili su da su sredstva obezbeđena, dobijena je i lokacijska dozvola, ali grad sa svoje strane, prema našim informacijama, još uvek nije završio glavni građevinski projekat niti su otkupljene sve parcele. Preostalo je još sedam parcela za eksproprijaciju – kaže privrednik Budimir Jovanović.

Inertnost javnih preduzeća najveća je prepreka razvoju Zrenjanina, smatraju u ovom udruženju. Preduzeća u javnom sektoru mogu mnogo bolje da funkcionišu, što bi se odrazilo i na ukupno povoljniji privredni i životni ambijent.

– Nije nam cilj da kritikujemo, već konstruktivno predlažemo šta može da se unapredi u našem gradu i izdvajamo dobre primere – naglašava Jovanović.

Da su građanske inicijative efikasne, svedoči primer predloga ovih privrednika da se sistemski reši problem kvaliteta zemnog gasa. Naime, nakon više gradskih inicijativa Srbijagas započeo je proteklog meseca gradnju aminskog postrojenja u Elemiru, koje će omogućiti poboljšanje kvaliteta domaćeg gasa. Ipak, u Zrepoku naglašavaju da je to samo deo gradskih problema koji se mogu rešiti uz malo više truda i podršku javnosti.

Problem u komunikaciji

Gradska uprava, prema podacima Zrepoka, ima velikih problema u komunikaciji sa Javnim stambenim preduzećem i Zavodom za zaštitu spomenika kulture koje ne može da prevaziđe. Probleme imaju i privrednici. „Ne uspevamo već dugo vremena da nađemo sagovornika za zakup lokala, što je prosto neverovatno. Firma poput Javnog stambenog, koja raspolaže sa oko 20.000 kvadratnih metara lokala u centru Zrenjanina, stiče se utisak, potpuno je nezainteresovana da posluje“, ocenjuje Vojin Obradović iz zrenjaninske firme „Točak auto“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari