Trećina vozača u Srbiji koristi mobilni u toku vožnje, kazna 10.000 dinara 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas na sve vozače da ne koriste mobilne telefone tokom vožnje, navodeći da su istraživanja pokazala da takva praksa višestruko povećava rizik od saobraćajne nezgode.

Istraživanja efekata korišćenja mobilnog telefona tokom vožnje pokazala da se rizik od saobraćajne nezgode prilikom korišćenja mobilnog telefona povećava najmanje četiri puta, navedeno je u saopštenju.

Pri brzini od 50 kilometara na čas za samo dve sekunde vozilo pređe oko 28 metara. Uzimajući u obzir da je barem dve sekunde potrebno da se na ekranu telefona vidi pošiljalac poruke ili pozivalac, vozač će skoro „na slepo“ preći oko 28 metara.

Na osnovu istraživanja koje se sprovodi u 39 država širom sveta, u Srbiji je 36,9 odsto vozača prijavilo da je makar jednom koristilo mobilni telefon iz ruke za razgovor, odnosno 25,5 odsto je prijavilo da su koristili telefon za pisanje poruka i pregledanje sadržaja na društvenim mrežama.

Na osnovu samoprijavljenog ponašanja učesnika u saobraćaju, može se zaključiti da je trećina vozača koristila mobilni u toku vožnje za razgovor i četvrtina za pisanje poruka ili društvene mreže.

Zakonom o bezbednosti saobraćaja propisano je da vozač ne sme da koristi telefon ili druge uređaje za komunikaciju ako nema ili ne koristi opremu koja omogućava telefoniranje bez angažovanja ruku za vreme vožnje.

Novčana kazna za taj prekršaj iznosi 10.000 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari