Tribina "Dogovor za budućnost" Novog optimizma u Zrenjaninu na dan kada je ugašeno Zeleno zvono 1Foto: M.P. / Danas

Na dan kada je pre sedam godina u Zrenjaninu ugašen Pozorišni klub „Zeleno zvono, 24. aprila u Klubu Zona u Sarajlijinoj u Zrenjaninu, Pokret Novi optimizam održaće tribinu pod nazivom „Dogovor za budućnost – Srbija posle Vučića“.

Ovo su najavili organizatori skupa, Branislav Guta Grubački i Senka Jankov, članica Upravnog odbora Novog optimizma, kao i akademski slikar Rastko Stefanović koji je moderirao današnju konferenciju za novinare u Zrenjaninu.

Kako je objasnio prvi čovek pokreta, Branislav Guta Grubački, u novoj seriji javnih razgovora o budućnosti Srbije koji se organizuju sa građanima, istaknutim pojedincima i aktivistima, raspravljaće se o tome kakva nam treba Srbija nakon ove vlasti.

„Bilo bi dobro da postoji snažnija potreba javnih aktera da se intenzivnije raspravlja o stanju u društvu, ali mi svakako pokrećemo javnu raspravu o tome šta će biti u našem društvu posle odlaska Vučića s vlasti. To je, praktično, naša obnovljena tema koju smo pre nekoliko godina započeli na sajmu medija zajedno sa listom Danas. Naša je obaveza da promišljamo kakvo mi to društvo želimo. Tema nije ni malo banalna, kako bi možda mogla u ovom trenutku da izgleda u samovlašću koje prevladava“, naveo je Branislav Guta Grubački i objasnio da su dve teme ključne za skup u Zrenjaninu.

Jedna tema je zatvaranje Kluba Zeleno zvono u ovom gradu a druga je rušenje u Savamali, što je paradigma ovog političkog sistema na vlasti.

„Okupljamo se u Zrenjaninu 24. aprila na godišnjicu nasilnog zatvaranja Zelenog zvona. Tačno je sedam godina od tog događaja kada su pokušali da nas ućutkaju, o čemu ću govoriti na tribini i mislim da Zrenjanin nije isti posle tog datuma i tog događaja. Isto toliko je prošlo od bespravnog rušenja u Savamali, posle čega ni Srbija ni Beograd nisu isti, o čemu će govoriti gosti tribine narodni poslanik Radomir Lazović i advokat Rodoljub Šabić“, naveo je Grubački.

On je istakao da su gosti tribine pažljivo birani i da mu je posebno značajno što će na tribini gostovati profesorka Milena Dragićević Šešić, koja je bila gost prve tribine Novog optimizma pod nazivom „Kako je nenormalno postalo normalno“.

„Biće zanimljivo da čujemo od profesorke gde smo danas, 18 godina kasnije, odmakli po tom pitanju i šta je danas normalno a šta nenormalno. Biće sa nama i sjajni Ivan Lalić, imaćete priliku da čujete relevantna mišljenja. Jako mi je važno da kažem da je nakon odlaska iz Zrenjanina, Pokretu Novi optimizam list Danas bio nova adresa i druga kuća, a s obzirom da Danas ima u Zrenjaninu svoje dopisništvo, ovo je naša podrška i tom dopisništvu“, rekao je Grubački.

Profesorka zrenjaninske gimnazije Senka Jankov pozvala je Zrenjanince i njihove goste, zainteresovane građane i političke aktere, pa i one koji se osećaju usamljeno i zabrinuto u pogledu svojih političkih pogleda, da se uključe u javni dijalog o tome kakva zemlja treba da bude.

„Ovo je druga tribina po redu, nakon Subotice, kojom je započeo društveni dijalog, u društvu koje je više nego opterećeno podelama, lažima, manipulacijama, korupcijom, siromaštvom i čitavim nizom frustracija, koje se serviraju sa različitih mejnstrm medija i iz različitih političkih centara. U pitanju je djalog koji pruža mogućnost da razmišljamo o tome kakav nam je život i kakvo društvo potrebno kada ode ova vlast, jer se dešava da su ljudi počeli da veruju da je ova vlast nešto što će zauvek da traje i da samo treba da se naviknemo. Na ovo ne možemo da se naviknemo, i ne treba da se navikavamo na bezočne i javne laži koje se konstantno serviraju, sa kojima se manipuliše, upravo svešću građana i njihovom voljom“, navela je profesorka zrenjaninske gimnazije Senka Jankov.

Kako je istakla, društveni dijalog je neophodan ne samo za obične ljude, kojima je preko potrebno da dobiju bar neku priliku i čuju drugačija mišljenja u društvu koje je duboko cenzurisano i podeljeno između dve medijske kuće, ali je isto tako potrebno i drugim ljudima, intelektualcima i profesionalcima koji su možda pristali na autocenzuru iz različitih razloga.

„Svima je potreban dijalog, i političkim akterima, kao i ljudima koji se osećaju usamljeno u svom stavu tako da na ovoj trbini mogu čuti mišljenja koja će ih uveriti da nisu sami“, objasnila je Senka Jankov.

Gosti tribine u Zrenjaninu su Dragoljub Draža Petrović, urednik lista Danas, profesorka Milena Šešić Dragićević, advokat Rodoljub Šabić, narodni poslanik Radomir Lazović. dramski pisac Ivan Lalić i predsednik Nuns-a Željko Bodrožić.

Gostima će se obratiti i Barnislav Guta Grubački i Senka Jankov, ispred Pokreta Novi optimizam.

Javne rasprave „Dogovor za budućnost – Srbija posle Vučića“ biće, posle Subotice i Zrenjanina, održane i u Novom Sadu, Somboru, Kikindi, Beogradu, Nišu i Kragujevcu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari