Tribina Vojvođanskog kluba povodom 31. jula, rođendana Vojvodine 1Novinar Dinko Gruhonjić, jedan od učesnika tribine, foto: Beta

O tome kako je autonomna Vojvodina poslednja linija odbrane demokratskog kursa i evropskog opredeljenja u Srbiji, kao i o drugim pitanjima vezanim za Vojvodinu, biće reči na večerašnjoj tribini u Novom Sadu. Sa početkom u 19 časova, u prostorijama Nezavisnog društva novinara Vojvodine, biće, pored tribine, održana i promocija zbornika naučnih radova „Identitetska pitanja u Vojvodini u svetlu predstojećeg popisa stanovništva“.

Vojvođanski klub organizuje tribinu povodom 31. jula, rođendana Vojvodine, kao i promociju zbornika, na kojoj će učestvovati novinarka Ana Lalić, prof. dr Lazar Lazić, predsednik Vojvođanskog kluba, prof. dr Dinko Gruhonjić, novinar i dr Milivoj Bešlin, istoričar.

U pozivu za ovaj događaj, Vojvođanski klub podeća da se poslednjih dana jula navršava 77 godina od kako je Vojvodina konstituisana kao politički entitet u savremenim granicama i sa zvaničnim nazivom Autonomna pokrajina Vojvodina. Tom Odlukom Skupštine izaslanika naroda Vojvodine, Srbi, Mađari, Hrvati, Slovaci, Rumuni, Rusini i Jevreji  su zvanično priznati kao konstitutivni narodi koji su stvorili Autonomnu pokrajinu Vojvodinu, kao samostalan politički entitet.

Vojvodina je konstituisana kao višenacionalni politički entitet proistekao iz Narodnooslobodilačke borbe, koji je zvanično konstituisalo više naroda. Nakon konačnog oslobođenja Jugoslavije od fašizma, 30–31. jula 1945, održana je Skupština izaslanika naroda Vojvodine – Srba, Mađara, Hrvata, Slovaka, Rumuna, Rusina, Jevreja – koja je na osnovama istorijskih, nacionalnih i drugih specifičnosti, donela odluku o konstituisanju Vojvodine u autonomnu pokrajinu. Vojvodina se, tako, voljom svojih naroda i to svih njenih naroda, konstituisala u autonomnu pokrajinu i kao takva ušla u sastav Srbije. Vojvodina je svojom voljom, dakle, unilateralno konstituisala autonomiju.

Ustav Srbije iz 2006. godine, osim što u Vojvodini ima krnji legitimitet, ujedno je i nesumnjivi istorijski falsifikat, jer iz njegovog sadržaja proizlazi da je Srbija konstituisala vojvođansku autonomiju. Ali, autonomija Vojvodine je istorijski fakat i starija je od Ustava Srbije, tačnije – od pet poslednjih republičkih ustava. Autonomija nam, dakle, nije oktroisana ili darovana – već je rezultat političkih odluka predstavnika svih naroda Vojvodine. Autonomija Vojvodine je autohtono formirana.

Istorijski, nacionalno-pluralni, demokratski i antifašistički koreni vojvođanske autonomije aktuelni su i u savremenosti, upravo koliko i davnašnje težnje da se ne samo autonomni status, već i sama Vojvodina kao istorijska činjenica i teritorijalno-politička jedinica,  obesmisle i ukinu.

„Danas, kada jugoslovenske federacije nema, fundamentalni i nepogrešivi lakmus provere demokratske i evropske orijentacije u Srbiji je Vojvodina. Derogiranje i osporavanje autonomnih prava jedine preostale pokrajine, vrlo brzo se zakonomerno pretvorilo u redukciju demokratskih i građanskih prava i u ostatku Srbije. Zbog toga je autonomna Vojvodina poslednja linija odbrane demokratskog kursa i evropskog opredeljenja u Srbiji. Ujedno, ove godine se u Srbiji organizuje popis stanovništva, koji će – treba se plašiti – pokazati poražavajuće rezultate u smislu demografije Vojvodine i njene multietničnosti i multikulturalnosti. Bezmalo 35 godina brutalne centralističke politke i etničkog inžinjeringa drastično je promenio sliku  Vojvodine“, navodi se u pozivu Vojvođanskog kluba.

Ulaz je slobodan.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari