"Trobojke" na ulicama Novog Sada uoči proslave Dana zastave 1Foto: BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC

Novi Sad je okićen zastavama Srbije povodom obeležavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava 15. septembra, objavio je portal 021.

Državne zastave su istaknute i na svim pijacama, kao i na zgradi direkcije JKP „Tržnice“.

„Na ovaj način, simbolično, preduzeće se pridružilo obeležavanju ovog važnog datuma“, saopšteno je iz „Tržnice“.

Kao i prošle godine, građani su pozvani da istaknu državnu zastavu, a Ministarstvo prosvete je školama uputilo uputstvo sa tekstom koji bi trebalo da bude pročitan učenicima.

U tekstu se kaže da je reč o velikom danu za „Srbiju, Republiku Srpsku i celokupan srpski narod, jer nema viših i važnijih vrednosti od jedinstva našeg naroda i slobode“ i navodi da je „srpska trobojka našim precima bila veća i važnija i preča od života“, navodi 021.

Bošnjačko nacionalno veće (BNV) pozvalo je 13. septembra Ministarstvo prosvete da povuče ovo uputstvo iz škola u višenacionalim sredinama, jer se u tekstu govori o „srpskom narodu gde god da živi“ i o očuvanju „kulture, tradicije i vere“, što je u suprotnosti „sa poštovanjem i uvažavanjem različitosti i multietničnosti“.

„Cenimo da su poruke teksta neprihvatljive i štetne za učenike u Sandžaku, u kome se nastava izvodi na bosanskom i srpskom jeziku, i da ćemo to oceniti kao nasilno nametanje srpske nacionalne kulture bošnjačkoj deci“, navedeno je u saopštenju BNV.

Ovaj državni praznik ustanovljen je 2020. godine, na dan kada se obeležava proboj Solunskog fronta.

Ideja o uspostavljanju zajedničkog praznika Srbije i Republike Srpske (RS) u javnost je izneta nakon sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijerke Ane Brnabić sa rukovodstvom RS u avgustu 2020. godine, da bi Vlada RS zaključkom od 10. septembra ustanovila novi praznik, što je dan kasnije učinila Vlada Srbije.

Cilj uspostavljanja novog praznika je „pre svega osnaživanje jedinstva između srpskog naroda u Srbiji i RS“, ali i „jačanje kulta nacionalne zastave“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari