Turajlić: U normalnoj zemlji pitanje patrijarha zanima samo vernike (VIDEO, PODKAST)

Intervju na mreži – Dr Srbijanka Turajlić, profesorka BU u penziji i politički aktivista

Ostavite komentar


  1. Obično imam dijametralno suprotno mišljenje od gospođe Srbijanke, ali se u ovome apsolutno slažem.

  2. Drugosrbijanka je zabiravila da osim vernika države izbor patrijarha zanima Britansku i Američku ambasadu. Zna se ko u zemlji Srbiji kadrira na ključnim pozicijama od rada u gvoždjari u Londonu do učenje engleskog jezika . Razlika izmedju Turlajić i Ace Srbina nema kurta i murta su tu da vas šišaju zavlače jedno je sigurno bićete siromašniji

  3. Mislim da profesorka nije u pravu po pitanju mešanja sveštenih lica u politiku. Jer ako gledamo sa sekularnih pozicija, to da li je neko svešten lice ili nije je sasvim irelevantno. Činjenica da je neko sveštenik ne mođe da bude prepreka u sekularnom društvu, jer sekularno društvo po definiciji ne mari za religiozni status bilo kog pojedinca. On može da bude ateista, žrec, vlaika, biskup, pastor, šta god, to je privatna stvar.

  4. Bolje da se pise o patrijarhu i njegovom izboru, nego o Vama. Zasto Vi zauzimate novinski prostor? Puni ste zlobe i pakosti.

  5. „Izabran“ Patrijarh, Vučić čestita… umro Dj. Balašević, Vučić – ćuti… zna, da ZNAMO!!!

    1. Вучић је, како ви кажете, ћутао и кад је умро Џеј Рамадановски иако је био много популарнији музичар од Балашевића.

  6. Dodao bih da se slažem sa apsolutno svakim delog njenog intevjua. Da se uvek ovako bori protiv vlasti, argumentovano i sa činjenicama, a ne da se ponaša kao neki opozicioni političari, koji ne vode borbu za bolju Srbiju, nego borbu za vlast, nikada reč protiv nje ne bih rekao. Ovo je pravi način i mogu reći da me je prijatno iznenadila.

  7. U većini sveta pitanje poglavara crkve je izuzetno važno i državno pitanje! Turajlić bi to trebalo da zna.

  8. Gospođu Turajlić inače veoma cenim, ali preteruje, kao i mnogi drugi. Da li je Španija normalna zemlja? Ili Italija? Tamo je haos kada se bira novi Papa, slično i u Latinskoj Americi i drugim delovima planete. Izbor Pape je TV šou bez presedana, gledan kao finale Svetskog prvenstva u fudbalu, a pri tome ima samo prenos sa trga. U Poljskoj i danas svugde drže slike „svog“ Pape po kancelarijama i kućama. Crkveni poglavari su svugde i političke ličnosti, možda ne zvanično, ali u praksi itekako. Nostalgija za komunizmom i jednoumljem u Srbiji je ponekad stvarno zaprepašćujuća.

  9. Gospodo SRBIJANKA, i vama su roditelji dali baš neko ČUDNO ime!
    Samo da vas podsetim da vi živite u zemlji čije ime nosite i ta zamlja je sasvim normalna ! Roditelji su vam ime dali da ga nosite sa ponosom ! Nemojte tražiti od Srba da prave Belgiju!
    Belgija je za Belgijance. Naš mentalitet je takav kakav je i to jevteško promeniti !
    Možda jednog dana postanemo Belgijanci i neko da ime ćerku Belgijanka!
    Ne daj Bože!

  10. Kako to da je pitanje patrijarha pitanje za teiste? Je li interesovanje za tenis, na primer, pitanje samo tenisera ili sportista? Potpuno nakaradno gledanje na stvar, a za reformu školstva je kriva cela tadašnja vlada na čelu sa ministrom Gašom Kneževićem. Samo da podsetim profesorku da je tadašnji ministar predlagao da se smanji broj časova matematike u Matematičkoj gimnaziji. Svakom je jasno zašto pa i poštovanoj profesorki.

  11. U kojoj pravoslavni zemlji je nebitan izbor patrijarha? U kojoj zemlji sveta nije bitan izbor pape?

  12. U kojoj po ustavu sekularnoj zemlji državne institucije imaju svoje slave? Uz to crkva nije deo državnog sistema, čak ni porez ne plaćaju.

    1. Crkva kao verska zajednica ne plaća poreze, to jeste istina, ali preduzeće u vlasništvu Crkve plaćaju i te kako. Svako ostvarivanje dobiti od pružanja usluga ili prodaje robe je oporezovano, bez obzira ko se tim poslovima bavi.

    2. Raspitaj se zašto je Sajentološka crkva slavila što joj je u SAD-u priznat status verske zajednice.

  13. Па што се онда и ви јављате, јесте ли верник?

  14. Gospodjo, nisam vernik ali me interosovala tema izbora novog patrijarha, nisam navijac, ali me interesovalo kako ce da odigra neki klub neku utakmicu, nisam izasao na izbore 20 godina, ali propratih sve rezultate izbora….i vi hocete da kazete da ja nisam normalan i da zivim u nenormalnoj drzavi. I ja tako vama.

  15. Gospođa Srbijanka Turajlić je bila kolovođa reforme visokoškolskog obrazovanja sprovedene pre 18 godina. Proklamovani cilj obrazovanja nije bio formiranje naučnog kadra već stvaranje jevtine radne snage koja stiče veštine na relativno kratkim kursevima. Na žalost, pomenuta reforma je uspela u svojoj nameri, Univerzitet je došao na niske grane. Izgleda da je sada na redu Crkva. Šta li je sledeće?

  16. Posle dugih i iscrpljujucih eksperimenata komunistickog totalitarizma i nespretnih koraka demokratije, sto ste stoicki izsrzali, konacno ste stigli kuci u okrilje despotije ortodoksnog fundamentalizma.

  17. U normalnim državama nikad nisam video da se političar krsti,da iza njega stoji sveštenik,da se za išta pita crkva.U nekim zemljama se plaća porez za to što si vernik.Verovatno ne znate kraljica Elizabeta je i vrhovni verski poglavar „britanske“ crkve al nema ni jedne slike gde je ona u crkvi.Vera je privatna stvar čoveka.Zašto Protić kaže da je vernik ?Čemu sebe obeležavanja kao vernika a ne kao humanistu ?

  18. Profesorka, pošto je sve što radi politički vrh naopako, nestručno i necivilizovano, mimo Ustava…imamo i crkvena lica koja se smatraju pozvanima da iskažu svoje političko mišljenje. U svemu tome smo jedinstveni.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 8. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Jelena Glušac, novinarka

Danas je važnije nego ikada braniti slobodu govora i kritičke misli. Zato čitam Danas.