Turski političar i aktivista štrajkuje glađu u Srbiji 1Foto: Stefana Savić (Ilustracija)

Turski aktivista i političar Ečevit Piroglu započeo je štrajk glađu u ekstradicionom pritvoru u Srbiji, saopštila je njegova Inicijativa za slobodu 2. juna.

Piroglu se nalazi u procesu izručenja matičnoj državi od strane Srbije. Zaključno saslušanje pred ekstradiciju zakazano je za 3. jun, kada će biti odlučeno da li će Piroglu biti izručen Turskoj ili ne.

„Upravo smo dobili informaciju iz zatvora da je Edževit počeo sa štrajkom glađu zbog svih kršenja zakonskih normi i proceduri u njegovom slučaju! Sloboda sa Edževita, Srbijo prekini izručenje!“, navodi se u objavi Inicijative za njegovu slobodu na Fejsbuku (Facebook) od 2. juna, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

Piroglu je nekadašnji predvodnik Socijalističke demokratske partije (Sosyal Demokrasi Partisi, SDP), nekadašnji direktor Asocijacije za ljudska prava (İnsan Hakları Derneği, İHD) i nekadašnji direktor redakcije političkog časopisa Genç Devrimci.

U cilju sprečavanja ekstradicije, oformljena je i Inicijativa za slobodu Ečevita Piroglua. U pitanju je međunarodna inicijativa, čiji je ogranak u Srbiji formiran pre nekoliko meseci, kada je objavljena informacija da je Ečevit Piroglu u pritvoru.

U prethodnih mesec dana međunarodne institucije su od Srbije tražile da se suzdrži od izručenja Turskoj u dva slučaja, dok je u jednom slučaju oformljena inicijativa za odbranu turskog političara i aktiviste.

Pored Piroglua, Srbija je pokušala da izruči i novinarku kurdskog porekla Nadin Čapan. Ona je po sletanju na lokalni aerodrom 29. maja pritvorena i, da nije bilo brze reakcije aktivista za ljudska prava u Srbiji, bila bi izručena Turskoj.

Ona je trenutno na slobodi u Srbiji i više se ne razmatra njeno izručenje.

Komitet protiv torture Ujedinjenih nacija je krajem maja od Srbije tražila da se uzdrži od izručenja jednog neimenovanog državljanina Turske, dok traje razmatranje njegovog slučaja pred tim telom.

Odluku Komiteta je objavio nevladin Beogradski centar za ljudska prava 27. maja, koji zastupa turskog državljanina, čiji identitet se krije iz bezbednosnih razloga.

Ministarstvo pravde nije odgovorilo na upite RSE o ova tri slučaja, niti se javno oglašavalo.

Turska je, od 15. jula 2016. godine, kada je izvršen neuspeo pokušaj puča, pokrenula akciju hapšenja onih za koje su sumnjali da su bili upleteni u pokušaj puča, a veliki broj tih lica je izbegao u inostranstvo.

Kroz Srbiju prolazi određeni broj državljana Turske koji su interesantni turskim vlastima, kako onih koje dovode u vezu sa pomenutim pokušajem puča, tako i kurdskih aktivista.

Srbija već ima problematičnu istoriju izručenja turskih državljana toj državi, uprkos pozivima iz UN da se uzdrže od ekstradicija. Takav slučaj se desio 2017. sa Kurdom Dževdetom Ajazom, koji je u Turskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog rušenja ustavnog poretka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari