Tužilački i Sudski savet Kosova još uvek nisu odlučili o ostavkama tužilaca i sudija Srba 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Tužilački i Sudski savet još nisu odlučili o ostavkama sudija i tužilaca Srba na Kosovu koji su ih podneli u novembru prošle godine, piše koha.net.

Kako piše taj portal, Sudski savet Kosova (SSK) nije objasnio razlog izostanka odluke, a Tužilački savet (TSK) je naveo da ispituju svaki slučaj posebno.

Istovremeno poznavaoci pravosuđa ocenjuju da je takvo ponašanje uznemiravajuće i da se, po svemu sudeći, očekuje politička odluka o ostavkama sudija i tužilaca.

„Tužilački savet Kosova je u procesu analize i tretmana svih ponuđenih ostavki i nakon analize i obrade svake posebno, doneće odluku u vezi sa ovim ostavkama“, izjavio je Bedri Gaši, v.d. šefa Kancelarije za javnu komunikaciju u TSK.

Ostavke u Osnovnom tužilaštvu u Mitrovici podnelo je 32 Srba, od kojih su 10 tužioci a 22 službenici.

U ovoj instituciji nisu naveli kada će odlučivati o prihvatanju ili neprihvatanju ostavki, niti su na to odgovorili u Sudskom savetu.

SSK nije do sada čak ni opravdao nedostatak donošenja odluka.

Krajem prošle godine pravosuđe je napustilo 144 Srba, među kojima 25 sudija i 119 drugih zaposlenih.

Advokat Illi Zekaj kazao je da SSK i TSK ovim ponašanjem pokazuju da čekaju političko rešenje. „Ove dve institucije moraju da vide koliko dugo moraju da guraju ovaj status kvo bez prihvatanja ostavki, a zatim da počnu da regrutuju nove sudije i tužioce, za šta čvrsto verujem da će biti sve veći problem ako ne bude prethodnog političkog dogovora u Briselu“, rekao je Zekaj.

Renata Bajrami iz Grupe za političko-pravne studije kazala je da su zabrinuti da se neće dobiti epilog ovih slučajeve.

„Sudski i Tužilački savet Kosova su do sada trebalo da razmotre ove ostavke i donesu odluku kako bi popunili upražnjena mesta i time doprineli funkcionalnosti i efikasnosti sistema“, rekla je Bajrami.

Nakon ostavke Srba iz institucija pravosudnog sistema na severu Kosova, SSK i TSK su izvršili privremeno premeštanje sudija i tužilaca iz drugih regiona u Mitrovicu.

Prema Zakonu o sudovima, eventualnom ostavkom sudije ili tužioca, njegov mandat pravno prestaje.

Srbi zaposleni u pravosudnim institucijama, početkom novembra su odgovorili na poziv Srpske liste da napuste lokalne i centralne institucije Kosova. Kako su naveli iz Srpske liste, odluke o izlasku iz institucija sprovodiće se „do povlačenja ‘jednostranih i nezakonitih rešenja za preregistraciju vozila’, dok se ne formira Zajednica srpskih opština“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari