Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo optužni predlog protiv predsednice Višeg suda u Nišu zbog sumnje u korupciju 1Foto: N1

Javno tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužni predlog protiv predsednice niškog Višeg suda D. Ž. koja je uhapšena u oktobru prošle godine zbog sumnje da je iskoristila svoj položaj i odobrila uslovni otpust za osuđenika R. M, a zauzvrat dobila vaučer za sedmodnevni boravak u hotelu na Zlatiboru, potvrđeno je u tužilaštvu.

„Protiv nje je podignut optužni predlog 18. 12. 2023. godine zbog krivičnog dela zloupotreba službenog položaja i falsifikovanje isprave. Početak suđenja zakazan je za 8. februar pred Posebnim odeljenjem za organizovani kriminal u Višem sudu u Beogradu“, rekli su u Tužilaštvu.

U Tužilaštvu su još kazali da je D. Ž. bila u pritvoru kako ne bi ometala istragu i uticala na svedoke, a nakon što su svi svedoci saslušani, ona je puštena na slobodu.

Po određivanju pritvora ona je privremeno udaljena sa funkcije predsednice Višeg suda, a nju je počeo da obavlja Tomislav Trajković.

Prethodno joj je Visoki savet sudstva ukinuo sudijski imunitet.

Doskorašnja predsednica Višeg suda je, inače, uhapšena je po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal u saradnji sa BIA i SBPOК.

Prema navodima tužilaštva, sumnja se da je D. Ž. od februara do avgusta ove godine iskoristila službeni položaj predsednice Višeg suda tako što je po prethodnom obećanju i dogovoru sa osuđenim licem R. M, a kao predsednica vanraspravnog veća tog suda, donela i potpisala rešenje kojim se usvaja njegova molba za puštanje na uslovni otpust, iskoristivši zauzvrat vaučer u vrednosti od 112.700 dinara za sedmodnevni porodični boravak u hotelu na Zlatiboru.

Sumnja se, takođe, da je vaučer platilo privredno društvo čiji je vlasnik B.M, inače sin osuđenog R. M, a da je osuđeni R. M. bivši direktor i odgovorno lice, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Mediji su podsetili da je D. Ž. sredinom 2019. godine bila na čelu veća Apelacionog suda u Nišu, u kojem je radila kao sutkinja, a koje je oslobodilo Zvonka Veselinovića, kontroverznog biznismena bliskog SNS-u, koga je Viši sud u Pirotu prethodno osudio na dve godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

Veće na čijem je čelu bila istovremeno je potvrdilo oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću, bivšem potpredsedniku Srpske liste koji se dovodi u vezu sa ubistvom kosovskog političara Olivera Ivanovića, a nedavno je preuzeo odgovornost za oružani napad u kosovskom selu Banjska, kada su ubijeni kosovski policajac i četvorica srpskih civila.

Par meseci nakon ovakve odluke, u oktobru 2019, Skupština Srbije izabrala je D. Ž. za predsednicu Višeg suda.

Portal Južne vesti je pisao da je D.Ž. bila na čelu sudskog veća koje je u junu prošle godine „oborilo“ presudu predsedniku Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Simu Spasiću, osuđenom na šest meseci zatvora zbog telefonskog proganjanja i pretnji njihovom novinaru Aleksandru Stankovu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari