Tužioci: Mladić unapređivao one koji su počinili zločine 1

Tužioci u haškom procesu generalu Ratku Mladiću pobijali su danas, u završnoj reči, tvrdnje odbrane da je Mladić štitio nesrpsko stanovništvo i kažnjavao počinioce zločina.

Kako prenosi Beta dokazi izvedeni tokom suđenja, kako je rekao tužilac Artur Traldi, pokazuju, upravo suprotno, da je Vojska Republike Srpske pod Mladićevom komandom, po istom obrascu, činila zločine nad Muslimanima i Hrvatima u kampanji etničkog čišćenja. 

Na tvrdnju Mladićeve odbrane da je u opštini Sanski Most tokom rata ostalo da živi oko 3.000 nesrba, zastupnik optužbe uzvratio je podatkom da ih je pre sukoba bilo 28.000. Traldi se, pritom, pozvao na dokumente srpskih vlasti o „neophodnosti da nesrbi budu uklonjeni“. 

„Ti ljudi pomerani su užasnim zločinima, masovnim hapšenjima, masakrima, uništavanjem sela“, rekao je tužilac, navodeći kao primer ubistvo 29 žena i dece u selu Hrustovo kod Sanskog Mosta, u maju 1992.

Dokazujući da se isto desilo u opštini Ključ, Traldi je iz ratne beležnice generala Mladića citirao da je u toj opštini „u januaru 1992. bilo 17.000 Muslimana, u septembru te godine 5.000, a u novembru 2.000“.

Odbacujući tvrdnju odbrane da je general Mladić nastojao da kazni počinioce zlodela, zastupnik optužbe je tvrdio da, naprotiv, komandant VRS nije kažnjavao, nego unapređivao podređene koji su počinili zločine. Traldi je naveo primer komandanta Rogatičke brigade VRS Rajka Kušića, koga je Mladić unapredio, uprkos zločinima koje su njegovi vojnici počinili u toj opštini.

Oficir VRS koji je zvaničnim dokumentom pozvao Kušića da „zaustavi masakre“, istovremeno je bio smenjen, predočio je tužilac.

Kušić je, po Traldiju, nastavio za zločinima u rogatičkom kraju do 1995, a general Mladić ga je hvalio, što je u sudnici ilustrovano snimkom na kojem Mladić kaže: „Svaka čast, Kušiću“ i naziva ga „zaslužnim oficirom“.

„Da bi se u VRS napredovalo bilo je neophodno biti uspešan etnički čistač“, ocenio je tužilac, navodeći i primere drugih unapređenih oficira, poput Stanislava Galića i Radislava Krstića, koje je Tribunal osudio zbog ratnih zločina u Sarajevu i Srebrenici. 

Kao dokaz da je general Mladić znao za zločine i naređivao da oni budu prikriveni, Traldi je naveo generalovu ratnu belešku da se informacije o masovnoj grobnici u rudniku Tomašica kod Prijedora učine nedostupnim.

„Mladić je hvalio uspešnu kampanju entičkog čišćenja, a nije kažnjavao počinioce“, kazao je tužilac.

Na tezu odbrane da su počinioci bili upućivani na front, zastupnik optužbe je uzvratio da im je „time samo omogućeno da počine još zločina“. Naređenja generala Mladića o poštovanju međunarodnih ratnih propisa i Ženevskih konvencija, Traldi je odbacio kao „bezuba i kozmetička“.

Pozivajući se na dokaze, tužilac je kazao da „niko nije bio kažnjen, ni kada su počinioci priznali, a oružje i tela žrtava bili dostupni… zato što su vojnici radili ono što je trebalo da rade – da etnički očiste teritorije“. Traldi je kao primer naveo da niko nije kažnjen za ubistvo oko 150 muslimanskih muškaraca u selu Grabovica kod Kotor Varoši u novembru 1992. 

Da je general Mladić znao za to, tužilac je dokazivao citirajući depešu koju je njegovom štabu uputio Prvi krajiški korpus u kojoj je pisalo da je u Grabovici počinjen „brutalni masakr“. Kao dokaz o prikrivanju zločina, Traldi je citirao drugu depešu u kojoj je, sutradan, Prvi krajiški korpus izvestio Mladićev štab da je „150 ekstremista ubijeno u borbi“. 

Tužioci nastavljaju da izlažu završnu reč. General Mladić (74) optužen je za za genocid u Srebrenici; progon Muslimana i Hrvata širom BiH; terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika Unprofora za taoce, 1992-95.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari