"U Americi se živi bolje, u Vranju lepše": Dejan Stojković, univerzitetski profesor u Njujorku, posetio rodni grad 1Foto: Grad Vranje

Teško da i stariji Vranjanci pamte mladalački lik dr Dejana Stojkovića aktuelnog profesora državnog fakulteta u Njujorku, koji je danas bio u poseti rodnom gradu i gost gradonačelnika Vranja dr Slobodana Milenkovića.

Profesor Stojković se u SAD bavi  teorijskom fizikom elementarnih čestica, gravitacije i kosmologije i u tome je veoma uspešan.Vredan a pogotovu za mlađe generacije Vranjanaca sa svim nepoznat. I, ove godine, dr  Dejan Stojković se obreo  u rodnom gradu, odakle vuče svoje porodično poreklo.

„Uvek rado dođem u Vranje. Stvarnost  je da se u Americi živi bolje, a ovde u Vranju i Srbiji lepše“, rekao je Stojković, koga je danas u Gradskoj kući primio vranjski gradonačelnuk Slobodan Milenković.

Razgovor je očigledno bio koristan, jer je gost je informisan o nameri gradski vlasti da se u Vranju otvor,  a to je Centar izvrsnosti sa imenom Riste Stajića – Ćoške, koji bi kao jedinstveni obrazovni prostor,za edukaciju i okupljao  bi mlade talentovane ljude ne samo iz Vranja, već i iz cele Srbije.

Bilo je reči i o poslu kojim se Stojković bavi, njegovom istraživačkom radu na polju kosmologije i, pre svega, crnih rupa koje su fokus njegovog istraživanja, ali i o razlozima zašto je važno ulagati u edukaciju i obrazovanje, kao i o položaju naših naučnika u svetu.

Profesor dr Dejan Stojković, izrazio je spremnost za konkretnom saradnjom sa mladim i talentovanim ljudima iz Vranja, koji imaju nameru da se posvete nauci, a posebno kosmologiji, što je i njegova naučnička preokupacija.

Iako u poslednjih nekoliko godina na početku leta uvek poseti grad svojih predaka dr Dragan Stojković, što je interesantno nije održao ni jedno predavanje vezano za njegov dugogodišnji rad na Univezitetu Njujor u SAD.

Po svoj prilici, zbog skraćenja školske godine, i ova poseta uglednog profesora ostaće, uskraćena da njegovi zmeljaci saznaju nešto više o kosmosu.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari