Savo Pilipović foto medija centarFoto: Medija centar

Osmi Regionalni skup o melanomu na kome učestvuju lekari i pacijenti iz Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Srbije i pacijentkinje iz Makedonije, počeo je danas u Zemunu.

Prema rečima Save Pilipovića, predsednika Udruženja pacijenata obolelih od melanoma,  na trodnevnom skupu će se govoriti o tome kakva je trenutna situacija u pogledu lečenja ove bolesti, ali o dostupnim terapijama u regionu.

„Najbolja situacija po pitanju lečenja melanoma je u Sloveniji, a potom u Hrvatskoj, Srbiji. U najnezavidnijem položaju su pacijenti iz Bosne i Hercegovine. Oni nemaju dovoljno lekova a imaju liste čekanja“, rekao je Pilipović i dodao da u Crnoj Gori nema mnogo obolelih od melanoma.

On kaže da se ova razlika najviše vidi po dostupnosti savremene terapije.

„Kod nas postoji šest od ukupno sedam lekova za metastatski melanom. Ono u čemu Slovenija prednjači u odnosu na Hrvatsku, a Hrvatska u odnosu na nas je adjuvantna terapija koja se prima 12 meseci za drugi ili treċi stepen melanoma, pre nego što dođe do metastaza“, objašnjava Pilipović.

Prema njegovim rečima, ova terapija je veoma skupa, ali „na duže staze ipak štedi“ jer primena adjuvantne terapije u trećem stadijumu uveliko smanjuje broj pacijenata koji će ući u četvrti stadijum.

Govoreći o najnovijim terapijama koje se primenjuju u svetu, Pilipović kaže da je prvi put u istoriji napravljen lek za melanom oka, ali da je on takođe veoma skup i da ne oĉekuje da će ova terapije u skorije vreme biti dostupna našim pacijentima.

Učesnici ovog trodnevnog skupa pokrenuli su inicijativu o osnivanju regionalnog udruženja pacijenata obolelih od melanoma.

„Važno je da postoji Udruženje lekara jugoistočne Evrope koje se bavi melanomom. Naša ideja je da se preko Regionalnog udruženja pacijenata povežemo sa njima“, rekao je predsednik UPOM-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari