U Beogradu prvi put održan festival lezbejske kulture 1

U Domu omladine tokom vikenda prvi put je održan „L Fest“, festival lezbejske kulture, u organizaciji Labrisa i Merlinka festivala.

Festival je otvoren izložbom „Različite revolucije“ autorke Minje Pavolović, koja prikazuje lezbejke koje su svojim radom menjale okruženje i lezbejke učinile vidljivijim zajednici. Potom je prikazan kratkometražni dokumentarni film „Biti lezbejka u Srbiji“ urađen u Labrisovoj produkciji, nakon čega je usledila revija kratkih romantičnih lezbejskih filmova.

Drugi dan festivala započet je radionicom „Životne lekcije lezbejki u najboljim godinama“, posle koje je usledilo predavanje Ivane Ćetković „Lezbejski bendovi na filmu i van njega“, i projekcija kemp filma „Dajk hard“ u kome lezbejski rok bend kreće na putovanje na borbu bendova u velikom gradu. Treći dan festivala organizovana je radionica „Pokreni se savim namerno“, a posetioci su imali priliku i da odgledaju film „Margarita sa slamkom“ o mladoj Laili, devojci od 19 godina rođenom sa cerebralnom paralizom.

Međunarodni dan lezbejki se obeležava 8. oktobra širom sveta. To je dan kada se prvi put skrenula pažnja na lezbejska pitanja, prava i nevidljivost. Obeležavanje Dana lezbejki datira iz 1904. godine, kada je nemačka novinarka Ana Ruling održala prvi govor koji se ticao lezbejskih prava pod nazivom “Kakve prednosti ima ženski pokret od rešavanja homoseksualnog pitanja?”. U svom govoru oštro je kritikovala ženski pokret zbog neučestvovanja u borbi protiv opresije nad lezbejkama. Takođe je skrenula pažnju na potrebu za saradnjom unutar LGBT zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari