U Crvenom krstu 49 Kikinđanki i Kikinđana dalo krv 1Foto: Crveni krst Kikinda

Otkako je pre tri godine ukinuto Odeljenje za trasfuziju Opšte bolnice, u Kikindi se u periodičnim akcijama sakupi manje krvi, ali nadležni ističu da su to i dalje zadovoljavajuće količine

Na poslednju akciju dobrovoljnog davanja krvi u kikindskom Crvenom krstu odazvalo se pedesettroje humanih Kikinđanki i Kikinđana, a nakon lekarskog pregleda krv je dalo 49.

Otkako je pre tri godine ukinuto Odeljenje za trasfuziju Opšte bolnice, krv se u Kikindi sakuplja periodično, najmanje dva puta mesečno, u organizaciji Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i Crvenog krsta.

Nove odredbe Zakona o transfuzijskoj medicini od 2019. godine centralizovale su sistem i ukinule transfuzijska odeljenja po gradskim bolnicama, što je, bar kada je Kikinda u pitanju, umanjilo odaziv dobrovoljnih davalaca, ali nadležni ističu da i dalje sakupe zadovoljavajuće količine krvi.

Dok se svakodnevno moglo dati krv u kikindskoj bolnici, godišnje je sakupljalo oko 3.000 jedinica krvi, a tokom 2021. godine u akcijama u Kikindi sakupljeno je 1.617 jedinica.

Do kraja meseca još dva puta će mobilna ekipa Pokrajinskog zavoda doći u Kikindu – 20. i 31. januara, a akcije će biti organizovane kao i do sada u sedištu Crvenog krsta, u Nemanjinoj 3, od 8 do 13 sati.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari