Bivša čileanska predsednica i kandidatkinja levice Mišel Bašele osvojila je većinu glasova (47 odsto) u prvom krugu predsedničkih izbora. Međutim, pošto nije ostvarila apsolutnu većinu – preko 50 odsto glasova – moraće da sačeka drugi krug izbora, koji je zakazan za 15. decembar. Njena rivalka biće Evelin Matei, bivša ministarka u vladi odlazećeg konzervativnog predsednika Sebastijana Pinjere, koja je osvojila gotovo duplo manje glasova – 25 odsto.

„Dostizanje drugog kruga je nesumnjivo veliki trijumf. Kada smo započeli ovaj projekat, mnogi su sumnjali da ćemo dovde doći. Ali, mi smo tu“, napisala je Matei na svom Tviter nalogu.

Ona je u predsedničku trku ušla pošto su dva kandidata njenog desnog centra odustala: jedan zbog navodnih finansijskih nepravilnosti, a drugi zbog borbe sa depresijom. Evelin Matei (60) pozvala je na nastavak politike odlazećeg predsednika Pinjera, tvrdeći da Čileanci sada bolje žive nego kada je on došao na vlast pre gotovo četiri godine. Ona je takođe napisala: „Hajde da se sada borimo za glasove ostalih sedam kandidata, i za one od Mišel Bašele“.

S druge strane, rezultati većine istraživanja javnog mnjenja ukazivali su na to da će Bašeleova (62) pobediti u prvom krugu. Pedijatar po profesiji, bila je prva žena predsednica Čilea od 2006. do 2010. Ona se nalazi na čelu nove koalicije levog centra koju čine socijalisti, demohrišćani i komunisti. Kampanju je bazirala na politikama koje bi smanjile jaz između bogatih i siromašnih. Čile je jedna od najbogatijih zemalja u Južnoj Americi, ali milioni građana prethodnih godina iniciraju proteste zahtevajući drugačiju raspodelu bogatstva i bolje obrazovanje. Bivša predsednica želi da poveća porez kako bi ponudila besplatno univerzitetsko obrazovanje, ali i da sprovede reformu političkih i ekonomskih struktura koje datiraju još od diktature Augusta Pinočea, koji je Čileom vladao od 1873. do 1990. Njen manifest je ovaj put radikalniji nego kada se prethodni put borila za funkciju šefa države, navodi Bi-Bi-Si.

Mišel Bašele i Evelin Matei su ćerke dvojice vazduhoplovnih generala, nekadašnjih prijatelja, koji su se našli na suprotnim stranama kada je Pinoče došao na vlast. Dok su bile male, živele su u komšiluku i zajedno se igrale u vazduhoplovnoj bazi u kojoj su radili njihovi očevi. Za vreme vlasti generala Pinočea, otac Mateijeve, Fernando, pokrenuo je vojnu školu. Alberto, otac Bašeleove, radio je u administraciji socijalista koje je sa vlasti svrgnuo Pinoče, a umro je 1974. od srčanog udara. Istragom je zaključeno da je 51-godišnji general verovatno umro od srčanih problema nastalih zbog torture na vojnoj akademiji generala Mateija. Ranije ove godine, sud je doneo presudu da general Matei nije imao saznanja niti učešća u tom mučenju.

Aktuelni predsednik Sebastijan Pinjera nije mogao da se kandiduje na predsedničkim izborima jer čileanski ustav brani dva uzastopna mandata.

Bune se studenti

Predsednički izbori u Čileu, koji su održani u nedelju, prošli su bez većih incidenata. Međutim, studenti, koji godinama protestuju zahtevajući reformu obrazovanja, okupirali su zgradu u kojoj je bilo sedište za kampanju kandidatkinje levice Mišel Bašele. Oni su ispred zgrade postavili transparent na kome je pisalo: „Promene se dešavaju na ulici, a ne u Monedi (predsedničkoj palati)“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari