Istorija vojske u Jugoslaviji: Ko nije služio vojni rok nije mogao da nađe posao ili da se oženi

Stajaća vojska u Srbiji uspostavljena u 19 veku, trajanje roka se smanjivalo vremenom

Ostavite komentar


  1. Sluzio sam vojsku 1973./’74. Vojni rok je bio 15 meseci . Tako da nije tacno da je pocetkom osamdesetih vojni rok skracen na 15 meseci nego dosta ranije .

  2. Није тачно да је традиција служење војске.Једино традиционално издајемо официре и војску , заборављамо Хаг…

  3. Dilema oko služenja vojno roka je jednostavna. Ko neće da služi vojni rok po autamizmu gubi držanljanstvo RS. I lako se odvaja kukolj a ostaju u Srbiji ljudi koji poštuju svoju državu

  4. Ako nemam nameru da se zenim, a posao sam nasao sam sebi, da li to znaci da ne moram da sluzim vojsku?
    Nije los ovaj Vucic, zar ne? Ima on i dobrih predloga. A i reklo bi se da je drustveni konsenzus vec napravljen na ovu temu. Javna rasprava u koju su pozvani samo istomisljenici.

  5. @ Misa Sve mi se cini da kukolj ostaje ovde da klice Velikom Vodji. Secam se ja vojske dobro. Gubitak vremena, lupetanje tupavog vodnika o religiji. Samo vi mlatite praznu slamu dok vam najpametniji odlaze na Zapad. S kukoljem se ne pravi drzava. A vi terajte po svome. Pametne treba oterati, kako drugacije da vam EPS vodi vlasnik pecenjare?

  6. Ako mene sa 27 godina budu zvali na „prevaspitavanje“ u kasarnu, pozivam se na prigovor savesti. Na kraju krajeva bilo kako bilo, ja neću ići u kasarnu. Uvodili vojni rok ili ne, sve da mi Vulin sa tetkom organizuje ispraćaj i poklon od 10k evra, neću.

  7. @Miša
    Slažem se. Ako mi se oduzme državljanstvo, ja kao „stateless“ imam šanse za azil. Odnosno azil u jednu od EU zemalja, ne bih se bunio ni Rumunskim pasošem. Susedna, demokratska zemlja koja je i u EU i NATO. Ko želi da živi u radikalskom diznilendu, može slobodno. Mislim da je tako najlakše, odvojiti žito od kukolja kako ti kažeš.

  8. Sam sam svoj gazda, osnovao firmu, zaposljavam ljude i nemam potrebu za poslom, za ugledom i postovanju?

  9. Koji nije za vojnika, neću majko da mi bude dika! Ko u to još veruje. Moja generacija je služila vojsku, neko je poginuo, neko osakaćen bio i niko se od njih nije oženio. A ovi koji su dezertirali, sad ministri postali. Objavite komentar, ne budite licemeri!

  10. U prvim redovima ana vucic vulin nebojsa dacic seselj kisic okanovic sve srbin do srbina

  11. Magarac u JNA, magarac iz JNA. Jedino te uče da slušaš, ne razmišljajuċi, izvršavaš naređenja. Za 3 meseca obučili bi te za pilota, sve ostalo je nepotrebno i skupo. Žene privući u vojsku garantovanim poslom, rešenim stambenim pitanjem, porodiljskim odsustvom i sl. Pčele se hvataju na med a ne, kako to političari pogrešno misle, na nešto drugo, više privlačno muvama.

  12. Služio vojsku. 12 meseci. Tačan naslov bio bi: Samo onaj ko nije služio vojsku ne zna koliko je to gubljenje vremena. Naslov koji ste vi napisali uglavnom se odnosi na „seoske domaćine“. Ko je služio vojsku sa IQ u gornjoj polovini, jedino je naučio da bodljikava žica oko kasarne služi da logika ne bi ušla unutra.

  13. Vojni rok nisu morali da služe I privilegovane osobe ili oni kojima su roditelji bili na vlasti. Dragan Dzajić jedan od takvih. Meni je bila čast.

  14. Uvesti vojni rok, momci da se priviknu da sami nameste krevet umesto da to rade njihove mame.

  15. A jel moraju u vojsku srbije albanci ,mađari , rusini , hrvati, vlasi ?

  16. Ja sam služio vojsku 1976/1977 god i vojni rok je trajao 12 meseci kao i za moje drugare koji su služili vojsku 7-8 godina pre mene. Dakle ono najmanje što se očekuje od novinara je dobra obaveštenost.

  17. U ovakvim društvenim okolnostima nema opravdanja za redovan vojni rok. Imamo mlade pametne ljude koji su morali da odu u svet. A ovde su svi nestručni i sa kupljenim diplomama postali glavni. Mali,Stefanović,Vulin,Tabaković, Rističević i ostala bratija kolo vode a niko ni sluha ni ritma. Što je najgore oni su se poistovetili sa Srbijom i očekuju da branimo njih. Profesionalna,dobro obučena i plaćena vojska je pravo rešenje.

  18. Toliko je bilo zaklinjanja za Kosovo, pevanja na tribinama i crtanja murala po BG. Tako da je ovo savrsena prilika nasim „rodoljubima“ da se oduze drzavi i odsluze tih 90 dana u Prizrenu, Peci, Urosevcu i Pristini. Inace im i dalje necemo nista verovati.

  19. @Gruja A možda, pazi sad, da mame nauče decu da nameštaju krevet?Te da deca koju su roditelji naučili da nameštaju krevet, obrišu prašinu, ispeglaju gaće ili naprave sendvič i uopšteno budu normalne osobe ne moraju da gube deo svog života jer drugu decu nisu naučili sve to kod kuće?

    A uzgred, i svi ti koje je poznajem, a da su u vojsci naučili bilo šta od toga su, čim su odslužili, vratili na staro, pa su ih mame i tate još više prale, peglale i hranile jer „on je sad bio u vojsci, pa da se oporavi“.

  20. @Baki
    Dragi druze Baki, 76/77 god, nisi mogao da sluzis 12 meseci nikako, jer sam ja 84/85 god sluzio 15, odnosno 14 uz mesec dana skracenja. Tvojih 12 je bilo moguce tih godina uz skracenje, nizi cin, znacka primernog vojnika, nekoriscenje redovnog odsustva, neka nagrada za prijem u SKJ, ali, to onda znaci da si bio „tezak grebator“. Jos ako si bio „cata“, imao si sve uslove za to. Inace je novinar obavesten.

  21. ГО СНС: „Хајде да уведемо нови ријалити. Зваће се служење војске у Задрузи или Фарми на Пинку. Таман ћемо скренути пажњу народа са Рио Тинта или наших сигурних гласова које смо умували на изборима.“

  22. @ Baki A ja sluzio 1973/1974 . Vojni rok trajao 15 meseci . Znaci , ko je sluzio 7-8 godina pre 1976/1977 nije mogao sluziti 12 meseci ! To je bilo ’69. – ’70. Moglo je biti ili 18 ili 15 meseci . Tako da i Tebi Baki fali dobra obavestenost !

  23. Plašim se da će biti navala za služenje vojnog roka.Treba naučiti kako se namešta krevet ,što je od životne važnosti.

  24. Najgore protraćenih 12 meseci, svi smo tamo bili fizikalci u zamenu za krevet i 3 oskudna obroka, gde su većina podoficira i oficira obične pijandure, koje se iživljavaju nad vojnicima, a kada im dodju žene manji od makovog zrna. Jedina lepa uspomena prijateljstva za ceo život, ko ode da služi vojni rok u ovoj državi pod ovom vlašću shvatiće zašto amo sve ratove izgubili. A što se profesionalne vojske tiče, malo je fizički spremnih da pretrče i 100m, u glavnom su debele zadrigle veprine. Svako poštovanje i čast za prave profesionalce

  25. 15 meseci i mesec skracenje 1979 god. otisao a vratio se 1980 . Licno nista naucio , samo brojao dane i ziveo sa gomilom slomljenih mladih dusa istih kao i ja. I ovo malo mladih i pametnih najuricemo iz domovine. E moj Vuline ……

  26. Sta ce Srbiji uopste vojska? Ionako smo pogubili sve ratove od bivse Juge naovamo.Bespotreban trosak za narod.

  27. Bilo nekad. Više ništa nije isto tako da ni vojska nije ista. Njena komanda već odavno nije Srpska.

  28. Kako da ne, evo sve trčim u vojsku. Da budem robot koji sluša osobe koje mi nisu ni do kolena. Nepismene starešine da na mene leče svoje frustracije NE DOZVOLJAVAM. Neka se obrate psihijatru, a ja tamo gde ne mogu da kažem svoje mišljenje, tamo gde obrazovani i oni koji imaju svoj stav ne prolaze dobro, a oni koji kao roboti slušaju psihotične starešine prolaze odlično, ja nisam lud da idem. Mogu samo da se deru ko ludi, ali ja ću idalje da nastavljam po svom i da ignorišem budale!

  29. Mala korekcija – istina , koga je vojska odbila zbog zdravlja , taj je na selu bio u problemu. Pa su momci , grešni, skrivali od komisije dioptrije 7+, kilu , astmu ….Ali u gradu je bilo drugačije . Ako si mogao da se oslobodiś – OK .
    A što se posla tiče , nije bila obavezna ODSLUŽENA već REGULISANA vojna obaveza . Dakle, ako si imao papir da si “oslobodjen”- OK, to se smatralo regulisanim ….
    A što se sportista , prvača tiče – pa oni su išli i zbog imidža . Jer, ako si bio heroj , uzor generacije, lośe je ako si “ nesposoban” . No , većina njih je samo nosila uniformu, a zapravo radio svoj posao .
    I, naravno, tražila se veza za “dobre” kasarne. Nije bilo isto peśadija u Kičevu i “plavac” u Zadru! A Komande u velikim gradovima – uf . Cepaš stražu u Kneza Miloša – a curice defiluju .

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 18. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Slobodan Georgiev, novinar

Danas čitam od prvog broja. Kada se pojavio ’97. posle protesta izgledao je kao nešto što nam treba i ostao je tu sve ove godine.