Odbornici Skupštine grada Požarevca usvojili su novi rebalans budžeta za ovu godinu od 205 miliona dinara. Sednica je počela izjašnjavanjem odbornika o predlogu predsednika odborničke grupe SRS Saše Valjarevića da se dnevnice odbornika koje im pripadaju na ovoj sednici, izdvoje za grad Kraljevo, što su podržali svi prisutni odbornici.

Slavoljub Matić, predsednik odborničke grupe DSS istakao je da je pomoć od milion dinara, koliko je Požarevac izdvojio za Kraljevo, mala te da grad nije pokazao svoje humano lice. Gradonačelnik Požarevca Miodrag Milosavljević odgovorio je da je suma od milion dinara samo početak pomoći, te da će za ovaj grad, koji je nedavno pogođen zemljotresom, biti izdvjeno još novca oko Nove godine i da Požarevac nije pomogao samo u novcu već i u građevinskom materijalu i drugoj neophodnoj robi.

Tačka dnevnog reda oko koje se najduže raspravljalo bio je, naravno, rebalans budžeta. Kao i uvek kada je o gradskoj kasi reč, rasprava je bila dugotrajna, uz puno kritike od strane opozicije i odgovora od strane vladajuće koalicije. Potreba za novim rebalansom javila se zbog uvećanja budžetskih prihoda za oko 205 miliona dinara, koji dolaze uglavnom od prihoda na ime naknade za zagađivanje životne sredine po rešenju republičkog Fonda za zaštitu životne sredine. Rebalans budžeta povukao je za sobom i izmene, to jest dopune programa korišćenja sredstava Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine.

Novi rashodi u budžetu iznose oko 52,2 miliona dinara i to na ime učešća grada u finansiranju projekta izgradnje dečjeg vrtića u Mesnoj zajednici „Burjan“ 21 milion, izradu glavnog projekta za izgradnju vrtića u MZ „Čačalica“ 700 hiljada, izgradnju „Skejt parka“ 3,7 miliona dok je za dotacije sportskim klubovima, kroz bonuse za posebne rezultate izdvojeno 11 miliona dinara. Na ovom spisku našao se 1,2 milion za program stručnog usavršavanja Komunalne policije, kao i dodatna sredstva za završetak dogradnje Doma učenika na Tulbi u iznosu od 5,2 miliona dinara. Finansijski planovi budžetskih korisnika usaglašeni su sa ovim rebalansom, a prihodi tekuće godine u predloženom rebalansu budžeta iznose 2 milijarde 43 miliona dinara, dok su rashodi utvrđeni u iznosu od 2 milijarde 662 miliona dinara. Prema tome i ovim rebalansom budžeta, planiran je budžetski deficit u iznosu od 619 miliona dinara koji će se pokriti iz neutrošenih sredstava prenetih iz predhodne godine u iznosu od 274 miliona i zaduživanja kod javnih finansijskih institucija i poslovnih banaka u iznosu od 345 miliona dinara.

Primedbe opozicije na rebalans budžeta, koje je izneo predsednik odborničke grupe DSS Slavoljub Matić odnosile su se, između ostalog i na to da rebalans nije uključio program o socijalnom stanovanju, te da, kako je rekao, vlast akumulira investiciona sredstva, to jest suficit, kako bi ih, na izborima kojih će biti za godinu ili dve, upotrebili i time ih iskoristili u najpogodnijem momentu. Predsednik druge opozicione grupe u gradskom parlamentu Saša Valjarević istakao je da će sredstva izdvojena za novi vrtić biti zarobljena, jer ih je nemoguće u tako kratkom roku potrošiti zbog potrebe javnih nabavki. On je bio skeptičan i prema izdgradnji Skejt parka, sumnjajući da će on biti u velikoj meri u upotrebi. Naravno, čulo se i niz primedbi na rad gradske vlasti, počev od Industrijske zone, obilaznice Požarevac-Kostolac i drugih investicija. Gradonačelnik Požarevca, odgovarajući na pomenute primedbe, obrazložio je da Industrijska zona nije nastavljena jer nije mogla de se uknjiži u katastar zbog nepostojanja regulacionog plana, koji je usvojen i trenutno traje procedura oko imovinsko pravnih odnosa. – Kada zakonska procedura bude gotova, nastaviće se radovi na Industrijskoj zoni, rekao je Milosavljević. Slična situacija je i sa obilaznicom kojoj je takođe nedostajao regulacioni plan. Kada je o Skejt parku reč, prikupljeno je oko 1200 potpisa za njegovu izgradnju i mnogo je bolje da se svakodnevno na njemu okupljaju Požarevljani nego da izdvajamo ogromna sredstva za sportiste sa strane koji igraju u našim klubovima, dodao je. Inače, gradonačelnik je više puta ponovio kako je potrebno doneti strategiju razvoja sporta i utvrditi kriterijume za trošenje novca u ovoj oblasti jer postoji konstantan pritisak u vezi sa izdvajanjem novca iz budžeta za sport.

Kada je reč o predlogu investicija koje bi trebalo da se realizuju nakon uvećanja prihoda Budžetskog fonda za zaštitu životne sredine, koji je takođe usvojen na poslednjoj sednici Skupštine, potrebno je napomenuti da su sredstva fonda uvećana za oko 201 milion dinara na ime naknade za zagađenje, tako da u ovoj godini Fond raspolaže sa oko 826 miliona dinara.

Najviše novca izdvojeno je za toplifikaciju gradskog brda, oko 29 miliona dinara, skoro 28 miliona biće upotrebljeno za izgdradnju fekalne kanalizacije u Kostolcu, dok je za vodovodnu mrežu u Bubušincu i Maljurevcu odobreno 18 miliona. Novo vozilo za održavanje kanalizacije koštaće 16, 5 miliona, autosmećar 9,4 miliona, dok će za nabavku korpi za otpatke u Požarevcu i Kostolcu biti izdvojeno 6,9 miliona dinara. Za toplifikaciju Klenovnika odvojeno je 10 miliona, a interesantana je i izrada i postavljanje parkovskih klupa i žardinjera izrađenih od pepela iz Termoelektrane Kostolac i peskova sa PK Drmno. Sa oko 3,8 miliona dinara biće sufinansiran projekat izgradnje solarnog postrojenja za grejanje vode ZC Požarevac.

Predsednik Komisije za određivanje namene sredstava u Fondu, Žarko Pivac, rekao je da neke investicije neće moći da se realizuju do kraja godine ali da je reč o održivim projektima koji bi trebalo da se realizuju u narednoj godini. – Naš cilj je da program za 2011. bude usvojen u decembru ove godine da ne bi bilo više polemika oko toga da li se sa nečim kasni. Tokom 2011. godine aktivno ćemo se baviti time kakvo je povlačenje sredstava i krenućemo odmah u spremanje projekata za 2012. godinu, najavio je Pivac.

Na sednici je usvojena i odluka o osnivanju Doma zdravlja Požarevac, čiji se pravni osnov nalazi u Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

Na dnevnom redu našla se i odluka koja se odnosi na utvrđivanje minimuma procesa rada za vreme štrajka zaposlenih u dečjoj ustanovi „Ljubica Vrebalov“ kojom se predviđa da štrajkački odbor najkasnije deset dana pred štrajk najavljuje štrajk poslodavcu, osnivaču i Gradskom veću.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari