U kojim situacijama se ljudi najčešće povređuju na radu u Srbiji? 1(BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/MO)

Najveći broj povreda na radu prošle godine zabeležen je u prerađivačkoj industriji i oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, pokazuju podaci Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva rada.

Uprava je na osnovu prijava poslodavaca u 2021. godini registrovala ukupno 11,275 povreda na radu (od čega 9.487 lakih, 1.289 teških, 12 smrtnih ishoda).

Ovaj broj manji je od onoga koji u svom saopštenju danas – na Međunardoni dan bezbednosti i zdravlja na radu – navodi Fondacija Centar za demokratiju pozivajući se na RFZO i ističući da je prošle godine bilo 45 smrti, uz još 3.455 teških i 17.558 lakih povreda na radu.

Analiza Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, koja se bavila teškim povredama i smrtnim ishodima, pored strukture povreda predstavila je i ishode krivičnih i prekršajnih postupaka koji su vođeni zbog povreda na radu. Podaci pokazuju da niko nije krivično osuđen zbog dela povezanih sa ugrožavanjem bezbednosti na radu dok je prekršajno najčešće izricana najmanja kazna u vrednosti do 100,000 dinara.

Ko se najčešće povređuje?

Analiza Uprave pokazala je i da je duplo više muškraca (888) nego žena (413) bilo teško povređeno prilikom obavljanja posla. Pri tome najveći broj povreda registrovan je u starosnoj grupi od 46 do 55 godina (skoro trećina), kao i među osobama koje imaju  srednje gimnazijsko i trogodišnje stručno obrazovanje.

Najveći broj povreda na radu dogodio se u grupi „klizanje, spoticanje i pad lica“ kao i u grupi „gubitak kontrole nad mašinom, prevoznim sredstvom ili pri rukovanju opremom“. Pri tome najčešće su stradali gornji ekstremiteti (povrede ovog dela tela čine polovinu svih povreda) i donji ekstremiteti.

U pogledu tipa povrede – najveći broj predstavljao je prelom kostiju (71 odsto), a slede rane i površinske povrede (9,7 odsto), uganuća i istegnuća (5,69  odsto), traumatska amputacija (4,77 odsto).

Šta posle povrede?

Izveštaj Uprave navodi i da je zbog povreda na radu pokrenuto 56 krivičnih prijava. Iz prethodnog perioda ostale su 62 prijave. Na osnovu ovih prijava podignuta je optužnica protiv samo tri lica. Takođe nije bilo osuđujućih presuda a samo jedan postupak okončan je sporazumom o prznanju krivice.

Zbog povreda na radu podneto je i 940 zahteva po Zakonu o prekršaju, rešeno je njih 813, od čega je 463 okončano izricanjem novčane kazne. Najčešća novčana kazna bila je u vrednosti do 100,000 dinara dok je kazna vrednosti preko milion dinara izrečena u smao šest slučajeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari