Muzej Ponišavlja iz Pirota je i ove godine, sedmi put zaredom, povodom vaskršnjih praznika organizovao izložbu najlepše oslikanih uskršnjih jaja pod nazivom „Sve nam krslo i vaskrslo”. Na izložbi koja je otvorena u Galeriji Muzeja izložena su oslikana jaja desetak autora, a najmlađa je četvorogodišnja Sara Živkovićkoja je sa svojom bakom Venetom Minić, kao i prošle godine, oslikavala jaja.

Pored kreacija ovogodišnjih učesnika, izložena su i najlepše oslikana uskršnja jaja iz fonda Muzeja Ponišavlja, a najstarije potiče iz 1917. godine. Kolekcija uskršnjih jaja Muzeja je do pre nekolio godina brojila pedesetak, a sada većima oko 200 uskršnjih jaja. Autor izložbe viši kustos Muzeja Saška Velkova, kaže da je ideja bila da se deca i odrasli podstaknu na tradicionalni način bojenja i šaranja uskršnjih jaja.

– Na prethodnim izložbama bilo je prikazano puno lepih, interesantnih i maštovitih radova. Tako je i ove godine. Zahvaljujući ovim izložbama etnološko odeljenje Muzeja Ponišavlja obogatilo je svoju zbirku. Njena vrednost je u tome što su zastupljene sve važnije tradicionalne tehnike bojenja i ukrašavanja – šaranje voskom, lišćem, raznim bojama, kao i veoma bogata ornamentika koja ove predmete čini i delima umetničkog likovnog izražavanja, rekla je Velkova na otvaranju izložbe uskršnjih jaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari