U Kragujevcu organizovan program obrazovanja Roma 1Foto: Grad Kragujevac

Kroz program obrazovanja mladih Roma i Romkinja, koji je u Kragujevcu organizovala Obrazovna kulturna zajednica Roma “Romanipen”, prošlo je 160 korisnika.

U njemu su učestvovali Romi svih uzrasta, pre svega, mladi, ali i roditelji sa decom koji su dobili podršku u oblasti profesionalne orijentacije, izbora zanimanja, upisa u srednju školu, prelaska iz jednog nivoa obrazovanja u drugi.

– Naša organizacija je sveobuhvatnim pristupom želela da radi na onome što je najbitnije, a to je da unapredimo obrazovni status mladih Roma i da napravimo snažnije veze između obrazovanja i zapošljavanja. Korisnici su stekli značajne veštine koje će im koristiti prilikom zapošljavanja kroz niz treninga koje su držali naši aktivisti, istakao je Božidar Nikolić, izvršni direktor “Romanipena”.

Na prezentaciji rezultata programa Marina Babović, savetnica GIZ-a istakla je da se situacija u oblasti obrazovanja Roma promenila u poslednjih dest godina.

– Sve više ima visokoobrazovanih Roma, sve je više mladih koji završavaju srednju školu i sada je trenutak da se krene ka njihovom zapošljavanju. Veoma je bitno da stvorimo uslove da sada ti mladi koji su se obrazovali mogu da steknu radno iskustvo, da se zaposle, istakla je Babović.

Ona je dodala da je u Kragujevcu kroz saradnju sa privatnim sektorom zaposleno 26 Roma koji su u stalnom radnom odnosu, a da ih je 38 steklo radno iskustvo kroz neki vid kratkoročnog zapošljavanja.

Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, istakla je da je nemerljiv značaj oranizacije “Romanipen” u Kragujevcu u oblasti sprečavanja osipanja Roma iz obrazovnosg sistema, organizovanja obuka za poznatog poslodavca, prevencije maloletničkih brakova i izrade strateških dokumenata.

Program obrazovanja Roma sproveden je u okviru šireg programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji”.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari