U Kragujevcu za vikend čak 19 požara, od početka godine skoro 600 1Foto: Z.S.M.

Od 409 požara koji su se proteklog vikenda dogodili u Srbiji i 600 intervencija vatrogasaca u Kragujevcu je bilo 19 požara.

Ovo je za Danas potvrdio Nenad Milošević, komandant Vatrogasno-spasilačke brigade Kragujevac.

– Na području koje pokriva Vatrogasno-spasilačka brigada Kragujevac od početka godine pa do 25. jula evidentirano je 759 akcidentnih događaja. Od toga su u slučajevima požara vatrogasci intervenisali 598 puta, kaže Milošević, dodajući da je na otvorenom prostoru u ovom periodu bilo 425 požara.

Milošević navodi da su se prošle nedelje u Kragujevcu i okolini najčešće dešavali požari u kojima su goreli suva trava, nisko rastinje, strnjšta kao i požari poljoprivrednih mašina.

Po evidenciji kragujevačkoh vatrogasaca ovi požari protekle sedmice dešavali su se u okolnim selima: Divostin, Ramaća, Goločelo, Donje Komarice, Drenovac, Pajsijević, Kamenica i Gornja Trnava.

– Najčešći uzrok ovih požara je ljudski faktor – nehat, nepažnja ili dečija igra, ističe Milošević.

Zbog izuzetno visokih temperatura vatrogasno-spasilačka brigada, po njegovim rečima, je u stanju stalne pripravnosti i visoke mobilnosti za reagovanje u slučaju požara šumskim kompleksima u nadležnosti Šumaske uprave Kragujevac, JKP Šumadija, Spomen parka Kragujevački oktobar, kao i šuma u vlasništvu Eparhije šumadijske.

– Naši ljudi su svakodnevno na terenima u selima oko Kragujevaca gde nadziremo postojeću situaciju u saradnji sa meštanima ali i delujemo preventivno i vršimo obuku lokalnog stanovništva, kaže Milošević.

On podseća da je Sektor za vanredne situacije na nivou Republike Srbije uputio apel svim građanima da ne spaljuju travu i nsiko rastinje, kao i da ne lože vatru u šumi i na obodima šuma zbog opasnosti od izbijanja i širenja požara.

Iz Sektora za vanredne situacije podsećaju građane da se po Članu 50. Zakona o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje biljnog otpada, korova, smeća i paljenje vatre na otvorenom prostoru kazna za ovo delo kreću od 10.000 do 50.000 dinara za fizička lica, dok su za pravna lica predviđene kazne u rasponu od 300.000 do milion dinara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na psoebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari