U Mužlji održan jubilarni „Festival čvaraka“ 1Foto: N. Jakovljev

U Mužlji, prigradskom naselju pored Zrenjanina, održan je 10. jubilarni „Festival čvaraka“ i prvi takmičarski „Festival rakije“.

Manifestacija koju organizuju civilne organizacije iz ovog sela i udruženje porodičnih poljoprivrednih gazdinstava „Klaster Fokus“, privukla je veliki broj posetilaca a po registarskim tablicama automobila koji su zakrčili gotovo sve ulice u okolini stadiona „Lehel“ moglo se videti da su gosti stigli iz Beograda, Novog Sada, ali i nekih gradova južno od Dunava i Save.

Prilika je to uvek da se cegeri napune kvalitetnim domaćim suhomesnatim proizvodima, dobrom rakijom i vinom, pravim medom i domaćim kolačima.

Prilika je to i da se oni koji sebe smatraju majstorima u topljenju čvaraka odmere snage i istope najslasniji masni zalogaj. Ove godine čak 20 ekipa takmičilo se za titulu majstora nad majstorima u pravljenju najboljih čvaraka.

Domaćini su kuvali svinjski paprikaš za koji se čekalo u redu a u redu se čekalo i za pečene kobasice, točeno pivo a najviše za čuvene „langoše“, uštipke od kiselog testa pržene u dubokom ulju, premazane belim lukom, pavlakom i posute rendanim sirom.

Istina jeste da manifestaciju svake godine posete i zrenjaninski političari i članovi Saveza Vojvođanskih Mađara, s obzirom da je Mužlja mesto u kom su većinsko stanovništvo pripadnici mađarske nacionalne zajednice.

Ove godine datum održavanja manifestacije zgodno se poklopio sa početkom predizborne kampanje, pa su Festival čvaraka obišli i predsednik Saveza Vojvođanskih Mađara i predsednik vojvođanske skupštine Ištvan Pastor i druga na listi kandidata za poslanike Elvira Kovač kao i gradonačelnik Zrenjanina Simo Salapura.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari