U Belgiji će u nedelju, 25. maja, biti održani parlamentarni izbori na kojima su favoriti flamanski nacionalisti, ali se strahuje da bi mogla da se ponovi politička krize kakva se dogodila nakon izbora 2010. godine.


Flamanski nacionalisti imaju najviše izgleda da pobede, jer im poverenje ukazuje trećina birača u Flandriji, pokazali su rezultati istraživanja. Nova flamanska alijansa (N-VA) gradonačelnika Antverpena Barta de Vevera, koji se zalaže za nezavisnost Flandrije, već se na izborima 2010. nametnula kao najjača stranka u Belgiji sa 28,4 odsto osvojenih glasova u Flandriji. Posle 541 dana pregovora o formiranju vlade, što je svetski rekord, ova partija je ostala van koalicione vlade koju je formirao valonski socijalista Elio di Rupo.

Prema anketama, N-VA bi mogla da prođe još bolje i osvoji 32,3 odsto glasova. De Veverova stranka, koja se zalaže za transformaciju belgijske federacije u „konfederaciju“ u kojoj bi veze Flandrije i Valonije bile svedene na minimum, ubedljivo vodi u odnosu na tri flamanske stranke koje se nalaze u vladajućoj koaliciji – demohrišćane (CD&V), koji bi osvojili 18,5 odsto glasova, liberale (Open VLD) i socijaliste (SPA) kojima se predviđa po 13,3 procenata.

Ako se ostvari takav rezultat, N-VA će biti nezaobilazan faktor u formiranju buduće vlade, ocenjuju analitičari i dodaju da će u tom slučaju doći do krize koja će biti gora i od krize iz 2010. godine. S druge strane, u Valoniji sa 28,4 odsto glasova vodi Socijalistička partija, koju De Vever redovno napada.

Socijalisti bi na predstojećim izborima, međutim, mogli ostvariti za devet odsto lošiji rezultat nego 2010. zbog uspona ekstremno leve PTB, kojoj se predviđa ulazak u parlament sa 6,7 odsto glasova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari