U niškom UKC urađena prva transplantacija bubrega u ovoj godini 1Foto: UKC Niš

Multidisciplinarni tim Univerzitetskog kliničkog centra Nišu uspešno je izveo srodničku transplantaciju bubrega, prvu u ovoj godini, saopštila je ta ustanova.

U stručnom timu bilo je više od 30 nefrologa, urologa, vaskularnih hirurga, anesteziologa i pratećeg medicinskog osoblja.

Uz pomoć ove komplikovane intervencije tridesetogodišnji muškarac iz Vranja je nakon višegodišnjih dijaliza i svih teškoća koju bubrežna oboljenja nose, a zahvaljujući svom ocu, dobio šansu za novi i kvalitetniji život, rekli su u niškom UKC.

„Pre transplantacije bilo je jako teško. Pored ograničenja u jelu i piću, opterećenje je bila i dijaliza svakog drugog dana. Sada je sve drugačije i verujem da za mene i moju porodicu počinje jedan neuporedivo bolji period u životu“, rekao je Miljan Bajramović nakon operacije, a prenosi UKC.

U niškom UKC urađena prva transplantacija bubrega u ovoj godini 2
Direktorka Klinike za nefrologiju dr Branka Mitić: Foto UKC Niš

Prema rečima lekara, pacijent se uspešno oporavlja i uskoro bi trebalo da bude pušten na dalje kućno lečenje.
Rukovodilac Klinike za nefrologiju dr Branka Mitić precizirala je da je u ovom slučaju otac donirao bubreg svom sinu koji se pre toga duže od tri godine dijalizirao, te mu na taj način “omogućio novi život”.

Vršilac dužnosti direktora UKC dr Zoran Perišić je najavio da će ta ustanova i dalje razvijati transplantacioni program, koji traje godinama unazad, a koji je epidemija koronavirusa “malo usporila”.

“Planiramo još ovakvih intervencija tokom godine, ali program transplantacije u Srbiji, trenutno nije na nekom zavidnom nivou, uprkos tome što država ulaže velike napore da se ovaj problem reši“, rekao je dr Perišić.

U niškom UKC urađena prva transplantacija bubrega u ovoj godini 3
Dr Zoran Perišić: Foto Z. Miladinović/ Danas

On je dodao da politika donatorstva nije zakonski regulisana do kraja, ali da očekuje da se “možda već u toku ove godine cela ta zakonska regulativa dovede u red”.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji se trenutno na listi čekanja za transplantaciju bubrega nalazi oko 700 nefroloških bolesnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari