U Nišu lista čekanja za besplatne sterilizacije pasa i mačaka: Operacije se zakazuju za februar naredne godine 1Foto: Pixabay/IlonaBurschl

U Nišu samo jedan veterinar radi besplatnu sterilizaciju pasa i mačaka, bilo da su oni kućni ljubimci ili žive na ulici. Zbog velikog interesovanja, postoji lista čekanja, a sterilizacija se ovih dana zakazuje za – februar 2023. godine.

Stručnjaci, zaštitnici životinja i zvaničnici su saglasni da je upravo sterilizacija, odnosno kastracija ključna mera koja obezbeđuje da u dogledno vreme na niškim ulicama ne bude napuštenih pasa i mačaka, kojih je trenutno “mnogo”.

Njihov precizan broj nije poznat, osim što se s vremena na vreme saopštava da na ulicama ima 2.000, 3.000 ili “nekoliko hiljada” napuštenih pasa.

Uprkos problematičnoj situaciji, grad Niš još uvek nije izgradio nijedno trajno prihvatilište, po civilizacijskim standardima i adekvatnog kapaciteta, u kojem bi bio smešten i sterilisan dovoljan broj napuštenih životinja.

U gradu postoji samo privremeno prihvatilište Zoohigijene JKP “Mediana”, nedovoljno uslovno i smešteno na deponiji, koje može da primi najviše 80 pasa, a u kojem se “uhvaćene” životinje i sterilišu.

Veterinar: Svakog dana po pet do sedam besplatnih sterilizacija

Veterinar Radoš Stojiljković, koji u svojoj ambulanti jedini radi besplatnu sterilizaciju pasa i mačaka, kaže za Danas da svakoga dana obave od pet do sedam takvih sterilizacija, koje finansiraju organizacije za zaštitu životinja, odnosno donatori.

“Nažalost, ne možemo da povećavamo taj broj, jer bi pao kvalitet intervencija, koje spadaju u ozbiljne- reč je o abdominalnoj hirurgiji, a životinje su pod opštom anestezijom”, kaže Stojiljković, dodajući da se među napuštenim životinjama najviše sterilišu mačke, koje su “postale veliki problem u gradu”.

U Nišu lista čekanja za besplatne sterilizacije pasa i mačaka: Operacije se zakazuju za februar naredne godine 2
Foto: Pixabay/Seaq68

Stoiljković kaže da bi lošu situaciju moglo da primeni donošenje adekvatnog zakona o držanju životinja, angažovanje većeg broja veterinara za besplatnu sterilizaciju i uključenje Grada u rešavanje ovog problema.

On lično je, kaže, spreman da sarađuje sa Gradom kako bi sterilizacija vlasničkih i nevlasničkih životinja bila što masovnija i efikasnija.

Predsednica Društva za zaštitu životinja: Pohvala za Grad i gradonačelnicu za najnoviju akciju

“Ne može Grad po ovom pitanju mnogo da uradi. Potreban nam je veći broj iskusnih veterinara, edukacija i motivisanje građana da sterilišu životinje, kao i daleko efikasnije sankcionisanje neodgovornog vlasništva. Psi se svakodnevno i masovno izbacuju iz kuća, a samo prošlog meseca, prema našim saznanjima, na ulicu je izbačeno oko 260 štenaca”, kaže za Danas Svetlana Dejanović- Avramović, predsednica niškog Društva za zaštitu životinja.

Dejanović- Avramović, istovremeno, pohvaljuje aktuelnu akciju Grada i JKP “Mediana” u okviru koje se besplatno sterilišu vlasnički psi.

Ona kaže da je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski prvi gradonačelnik u Srbiji koji je javno stao iza jedne ovakve akcije i pozvao građane da u što većem broju sterilišu kućne ljubimce, što je “sjajno i za svaku pohvalu”.

“Sada je važno da se ova akcija, za koju je iz budžeta izdvojeno 4,5 miliona dinara, nastavi i u buduće. Važno je da ona traje u kontinuitetu i da se u nju uključi još veterinara. Ako bude jednokratna, i prekine se, ništa nismo uradili”, kaže ona.

Grad Niš i komunalno preduzeće Mediana saopštili su ovih dana da organizuju akciju besplatne sterilizacije, vakcinacije, čipovanja i pregleda vlasničkih pasa, ali ne i do kada ta akcija traje.

Gradonačelnica Sotirovski je na zvaničnom fejsbuk profilu pozvala građane da iskoriste ove besplatne tretmane, navodeći da je to odgovoran odnos i prema njihovim ljubimcima i prema Gradu.

Skupo

Građani koji žele ili su prinuđeni na „štednju“, mogu sterilisati kućne ljubimce ili napuštene pse kod veterinara Miše Kostića, kod koga takva intervencija košta svega 1.500 dinara.

U niškim veterinarskim ambulantama koje imaju standardne cene, sterilizacija pasa košta od 4.000 do 7.000 dinara, a ukoliko bude komplikacija – i do 9.000 dinara.

Sterilizacija mačaka košta od 4.000 do 6.000 dinara.

Kastracija pasa staje od 4.000 do 8.000 dinara, a kastracija mačaka od 3.000 do 5.000 dinara.

U „najskupljim“ veterinarskim ambulantama, sterilizacija i kastracija koštaju i 30 odsto više nego kod njihovih kolega sa uobičajenim cenama, te iznose i više od 10.000 dinara.

Neke usluge su kod njih skuplje i za 100 odsto u odnosu na standardne cene, kažu za Danas u nekim ambulantama.

Zakazivanje besplatnih tretmana

Grad Niš i JKP Mediana saopštili su da vlasnici pasa u okviru aktuelne aktuelne akcije mogu zakazati besplatni veterinarski pregled sa zapisnikom, vakcinaciju protiv besnila, čipovanje i evidentiranje, testiranje na viruse, kao i sterilizaciju.

Oni se mogu opredeliti za jedan ili više tretmana, u zavisnosti od svojih potreba.

U JKP “Mediani” za Danas nisu znali da kažu do kada će akcija trajati.

Besplatni tretmani vlasničkih pasa mogu se zakazati na telefone 018 250125 i 0800 018 002.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari