U opštini Zubin Potok zaplenjeno 174 uređaja za rudarenje kriptovaluta 1Foto: EPA-EFE/ SASCHA STEINBACH

Kosovska policija danas je u opštini Zubin Potok zaplenila 174 uređaja za rudarenje kriptovaluta, saopštila je kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli, javljaju kosovski mediji.

Za to vreme iz Beograda poručuju da Priština na Veliki Petak „nastavlja da maltretira srpski narod“, te da su se albanski političari „uplašili sloge koju su pokazali predstavnici Srba sa KiM na sastanku sa predsednikom Vučićem“, navdoi portal KoSSev.

Kosovska policija sprovela je danas akciju na severu Kosova u potrazi za jednom osobom koja se dovodi u vezu s narkoticima, policajci ga nisu našli, ali su otkrili drugu osobu i mašine za proizvodnju kriptovaluta, potvrđeno je za KoSSev u ranim popodnevnim satima u Kosovskoj policiji.

Akciju je sporovela jedinica za borbu protiv narkotika regiona Sever oko 10:00 časova u selu Babudovica, opština Zubin Potok, a podršku su pružale specijalne jedinice, rekao je za KoSSev novoimenovani zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani.

Policajci su o situaciji koju su zatekli obavestili kosovsku carinu, u čijoj su nadležnosti takbi slučajevi.

Carinski službenici su izašli na teren i preuzeli mašine i ispitali jednu osobu koja je u međuvremenu puštena.

„Eljšani u trenutku kada smo razgovarali nije imao informacije o broju i vrsti mašina za rudarenje kriptovaluta koje su zaplenjene, navodeći da se čeka izveštaj carine“, objavio je portal KoSSev.

Kosovska carina, policija, odnosno ministar unutrašnjih poslova, Dželjalj Svećlja, koji je i najavio današnju akciju, do sada se nisu oglašavali.

U međuvremenu, kosovska ministarka ekonomije Artane Rizvanoli je, saopštavajući da su zaplenjena 174 uređaja za nelegalno rudarenje kriptovaluta, ocenila da neplaćanje računa za struju na severu Kosova „podstiče ovakve nezakonite radnje“.

„Zbog toga Srbija blokira sprovođenje energetske mape puta“, rekla je Rizvanoli, kritikujući Beograd da krši sporazum o energetici, a istovremeno tvrdeći da je Priština ispunila svoje obaveze.

„Vreme je da i druga strana uradi isto, hitno“, naglasila je Rizvanoli.

Dok Priština optužuje Beograd za nesprovođenje sporazuma, direktor Kancelarije za KiM, optužuje Prištinu da na Veliki Petak „nastavlja da maltretira srpski narod“, tj. da su specijalne jedince izvršile upad u srpsku kuću u selu Babudovica.

„Nastavak maltretiranja srpskog naroda koji je po pravilu meta Prištine baš na velike pravoslavne praznike. Zašto je Kosovska policija čekala baš Veliki Petak da bi sprovodila svoju akciju?“, upitao je Petković u saopštenju Kancelarije, podseća KoSSev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari