U potrazi za dobrim stripom 1

Scenarista Serž le Tandr (1946) i crtač Režis Loazel (1951) u raskošnom mini-serijalu epske fantastike, U potrazi za Pticom Vremena uspeli su da stvore živopisan magični svet, pun raznolike flore i faune i uverljivih likova koji u sebi nose snagu heroja i melanholiju običnog čoveka…

Njihova životnost je, pored fantastičnog Akbara, jedna od najvećih vrlina ovog izuzetnog ostvarenja.

U albumu, koji je nedavno objavila Čarobna knjiga, u prevodu Ilije Čanka, nalaze se prve četiri aepizode serijala, u kojima je zaokružena priča o potrazi za Pticom Vremena.

Posebna poslastica za ljubitelje devete umetnosti je i separat na kraju albuma, koji donosi prvu, crno-belu verzija ovog (kasnije, od 1982 u časopisu Šarli mensuel, te u albumima za Dargo) serijala, koju je tandem Le Tandr-Loazel uradio 1975. godine za magazin Imadžin.

Dodajmo ovde još i informaciju da je Čarobna knjiga ranije počela objavljivanje još jednog značajnog strip-serijala u kome se Loazel isprobao kao scenarista – Veliki Mrtvac.

Preostalo je osam dana do noći u kojoj će uništenje i smrt zavladati Akbarom – ukoliko se ne nađu junaci spremni da sačuvaju svet!

U drevna vremena, jedan od bogova, Ramor, pobunio se protiv božanske sabraće, ali ona su ga pobedila i zatočila u školjku.

Međutim, magija koja ga je držala zatočenog tokom milenijuma oslabila je i moguće je da će Ramor opet posejati strah svetom.

Princeza čarobnica Mara pronašla je način da spreči uzdizanje boga i da ga opet sputa.

Kako bi u tome uspela, potrebna joj je legendarna Ptica Vremena, mitska životinja sposobna da kontroliše vremenski tok.

Mara šalje kćer Pelisu svom bivšem ljubavniku Bragonu, nekadašnjem strašnom ratniku, da ga ubedi da pođe u poslednju avanturu i spase svet Akbara.

Na tom putu, punom opasnosti, pridružiće im se razni živopisni likovi, a svima će trebati mnogo hrabrosti da dospeju do mesta gde obitava čudesna ptica…

Scenarista Patrik Kotjas (1948) i crtač Andre Žuijar (1948) još jedan su frankofoni par čiji je serijal Sedam života Kopca započeo svoj život u koricama albuma čiji je izdavač Čarobna knjiga.

Prvi tom sa četiri epizode istorijske sage iz doba vladavine kralja Anrija IV, prevela je Olja Petronić.

Reč je o čudesnoj životnoj priči mlade Arijan de Troil, ćerke barona Ivona de Troila iz Overnje, od samog njenog rođenja do zrelih godina, koja se neobično prepliće sa sudbinom misterioznog maskiranog odmetnika po imenu Kobac, kao i sa sudbinom čitave Francuske i njenog prestola, kojem stalno prete razne opasnosti.

Mlada Arijan od malih nogu ostaje pod utiskom maskiranog crvenog viteza koji se bori protiv nepravedne vladavine okrutnog grofa Tiboa de Brijanfua i to će uveliko odrediti njen nemirni životni put…

U maniru najboljih i najprefinjenijih frankobelgijskih istorijskih stripova, mešavinom avanture, istorijskih činjenica i živopisnih, bogato oslikanih karaktera, u ovoj priči se ukrštaju sudbine raznih stvarnih i izmišljenih likova i iznosi se prava ljudska komedija iz vremena vladavine Anrija IV i Luja XIII.

U dva toma, u kojima je sakupljeno svih sedam epizoda slavnog serijala, zaokružuje se ambiciozno zamišljena i elegantno realizovana romantična istorijska saga koju mnogi s pravom smatraju remek-delom u istoriji evropskog stripa i jednim od najuspelijih dela tog žanra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari