Kandidat Muslimanske braće Mohamed Morsi u blagoj je prednosti u odnosu na ostale pretendente na predsedničku funkciju u Egiptu, pokazuju delimični rezultati glasanja. Egipćani su u sredu i četvrtak glasali na prvim izborima posle odlaska Hosnija Mubaraka s vlasti pre 15 meseci. Drugi krug izbora biće održan 16. i 17. juna.


Za Morsijem prema broju glasova slede Mubarakov poslednji premijer Ahmed Šafik, umereni islamista Abdel-Moneim Abolfotoh i levičar Hamdin Sabahi. Muslimanska braća se nadaju pobedi svog kandidata da bi učvrstili svoju političku dominaciju. Oni već imaju gotovo polovinu poslaničkih mesta u parlamentu, budući da su trijumfovali na izborima krajem prošle godine.

– Politička mašinerija Muslimanske braće dovela je Morsija do ovog rezultata. Morsi poseduje skromne političke veštine, ali je posvećen ideologiji i rukovodstvu organizacije. On je spreman da se žrtvuje za njen opstanak – ocenio je za Vašington post Halil al Anani, stručnjak za egipatske islamističke pokrete sa Univerziteta Durham u Britaniji.

Morsi se u kampanji predstavljao kao „božji kandidat“ i obećavao da će Kuran biti osnova budućeg ustava. Naglašavao je da će primenjivati strogu verziju islamskog zakona, ali smatra da ženama treba da bude dozvoljeno da se kandiduju za predsednika. U intervjuu koji je prošle godine dao za Vašington post naglasio je da je Saudijska Arabija kao ultrakonzervativno kraljevstvo u Persijskom zalivu dobar model za Egipat. Kada je reč o spoljnoj politici, rekao je da za sada ne planira da obnovi mirovni sporazum sa Izraelcima, koje je nazvao „ubicama“ zbog načina na koji se odnose prema Palestincima.

Na veb-sajtu Muslimanske braće Morsi se opisuje kao „vredan radnik“, stručnjak i čovek koji je više puta hapšen zbog protivljenja Mubarakovoj vladi. U intervjuu koji je nedavno objavio Si-En-En predstavio se kao umerenjak.

– Ne postoji islamska demokratija. Postoji samo demokratija. Vlast potiče od naroda – rekao je Morsi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari