U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji otvoren najveći Mejkers lab u Srbiji 1foto: Miloš D Živojinović

Prva kragujevačka gimnazija, jedna od najstarijih škola u zemlji, dobila je svoj prostor za inovacije srednjoškolaca, u njoj je otvoren najveći Mejkers lab u zemlji, saošteno je danas.

Prva kragujevačka gimnazija dobila je svoj Mejkers lab koji se prostire na 130m2 i podeljen je na pet zona prema oblastima interesovanja njenih đaka: bina za dramsku sekciju, fizika i elektronika, umetnost, Lego robotika i radioničarska zona sa alatima.

Grupa za obrazovanje, uz podršku kompanija partnera, otvorila je prvi lab za kragujevačke srednjoškolce uz predstavljanje još jednog nacionalnog partnera inicijative, kompaniju Bosch. Ovo je dvanaesti po redu Mejkers lab, a do kraja školske godine planira se otvaranje još tri.

Svečano otvaranje Mejkers laba okupilo je predstavnike različitih sektora koji su udružili svoje snage i resurse za unapređenje obrazovanja, predstavnike medija, kao i nastavnike i đake kojima je sve i namenjeno. O školi su govorili Katarina Veljković, nastavnica informatičke grupe predmeta, koordinatorka Mejkers laba i jedna od najboljih edukatorki u zemlji i Slavica Marković, direktorka škole.

Učenica trećeg razreda Prve kragujevačke gimnazije Ksenija Živanić podelila je zadovoljstvo zbog projekta koji je osmislila zajedno sa drugaricama – robotom Aurora koji će u ponedeljak imati priliku da predstavi na takmičenju u Briselu, a čija je svrha da po završetku časova gasi svetla, proverava temperaturu vazduha i prečišćava ga.

Učenik prvog razreda gimnazije Milan Miroslavljević govorio je o projektu koji je razvijao zajedno sa drugarima i mentorima,  a pomoću kojeg će biti moguće meriti polen u različitim delovima grada i potom njegovu koncentraciju u vazduhu proveravati i na aplikacijama.

Kako kaže, osmislili su ovaj merač polena, kako bi pomogli onima koji imaju alergije da u periodu kada su parametri povišeni, izbegavaju česte izlaske napolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari