Najmanje 40 osoba je poginulo, među njima tri vatrogasca, kada se u jednom supermarketu u Rigi, glavnom gradu Letonije, urušila velika površina krova, oko 500 kvadratnih metara, saopštile su juče letonske spasilačke službe.

Prema navodima vlasti, povređeno je 36 ljudi, a isto toliko ih je izvađeno iz ruševina. Uzrok urušavanja još nije poznat, ali se čini da su ga izazvali radnici koji su na krovu supermarketa pravili staklenu baštu.

Veliki broj spasilaca, uključujući vojnike i pse, juče su tragali za preživelima u supermarketu koji se nalazi u gusto naseljenom delu letonske prestonice. Šef spasilačke ekipe Oskars Abolins rekao je da nastavljaju da rade i da je situacija i dalje veoma opasna na srušenoj zgradi. Prvo se srušio jedan komad krova, a zatim, kada su na mesto nesreće već stigle spasilačke ekipe i pomagale žrtvama, otkinuo se još jedan komad i tada je poginuo vatrogasac.

Gradonačelnik Rige Andris Ameriks rekao je da se krov srušio zbog „eksplozije“, ali nije naveo o kakvoj vrsti eksplozije se radi. Prema navodima pojedinih medija, na krovu su u trenutku rušenja bili radovi, a u prodavnici se nalazilo mnoštvo ljudi. Tržni centar gde se nalazi samoposluga izgrađen je 2011. Ovo je jedna od najtežih tragedija u Letoniji od njenog sticanja nezavisnosti 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari