Međunarodni komitet Crvenog krsta (MKCK) saopštio je juče da sukobe u Siriji sada smatra građanskim ratom, što znači da će se međunarodno humanitarno pravo primenjivati na celoj teritoriji te zemlje. Komitet je do sada tretirao događaje u Siriji kao sukobe u žarištima u Idlibu, Homsu i Hami, ali je portparol te organizacije Hičam Hasan juče izjavio da je utvrđeno da se nasilje proširilo i van tih područja.


– Neprijateljstva su se proširila na druge oblasti zemlje. Međunarodno humanitarno pravo primenjuje se na sva područja pogođena sukobima, izjavio je Hasan agenciji AP, prenela je Beta. Međunarodno humanitarno pravo ograničava sredstva koja sukobljene strane mogu da koriste u postizanju ciljeva. Procena komiteta je važna preporuka stranama da odrede koliko i kakvu silu mogu da primenjuju. Ta procena može biti i osnova za krivično gonjenje za ratne zločine, posebno ako se napadaju civili ili se zlostavljaju i ubijaju zarobljenici.

Tokom vazdušnih napada sirijskih vladinih snaga na gradove Deir Ezor i Homs, i provinciju Hama, juče je ubijeno najmanje devetoro ljudi, saopštila je Opservatorija za zaštitu ljudskih prava. Prema saopštenju te sirijske organizacije sa sedištem u Londonu, u Deir Ezoru, na istoku zemlje, ubijena su najmanje četiri civila, a u sukobima regularne vojske i dezertera poginuo je jedan član pobunjenika.

U Homsu u centralnoj Siriji poginula dva civila, a u istoimenoj provinciji bombardovan je i grad Rastan, koji je od februara pod kontrolom pobunjenika. Bombardovana je i provincija Hama, gde su u gradu Kalet al Madik ubijena dva civila, a više njih je ranjeno. Izveštač agencije Frans pres, prenela je Beta, naveo je da je bombardovanje mesta udaljenih oko 30 kilometara od grada Alepa na severu Sirije, trajalo punih šest sati. Detonacije i rafalna paljba mogle su se čuti svaka dva minuta u periodu od 18 sati do ponoći po lokalnom vremenu. Prema podacima Opservatorije, u suboti je širom Sirije poginulo najmanje 115, a u poslednja dva dana 250 ljudi.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Ban Ki Mun razgovarao je sa kineskim ministrom spoljnih poslova Jangom Jeićijem i apelovao na Peking da iskoristi svoj uticaj kako bi se primenio mirovni plan međunarodnog izaslanika za Siriju Kofija Anana, saopštio je portparol UN Martin Nesirki.

– Ban Ki Mun je od Kine tražio da iskoristi svoj uticaj kako bi se u potpunosti i odmah primenio plan od šest tačaka Kofija Anana i plan Akcione grupe za Siriju, koji predviđa političku tranziciju, rekao je Nesirki govoreći o razgovoru dva zvaničnika.

Kina, važan saveznik Sirije je u dva navrata u Savetu bezbednosti UN uložila veto na donošenje rezolucije kojima je trebalo da se osudi režim u Damasku zbog nasilja nad stanovništvom koje traje od kada su u martu prošle godine počeli masovni protesti protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada. Petnaest zemalja članica Saveta bezbednosti poslednja dva dana pokušavaju da postignu dogovor o donošenju nove rezolucije kojom bi Damasku bilo zaprećeno sankcijama.

Nesirki je izjavio da je Ban Ki Mun kineskom ministru rekao i da članovi misije UN pokušavaju da „u veoma opasnim uslovima“ sprovedu istragu o ubistvima u gradu Tremsehu, gde je u petak ubijeno između 150 i 200 ljudi. Izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan oštro je osudio nasilje u Tremsahu. On danas treba da ode u Rusiju, koja je zajedno sa Kinom blokirala donošenje rezolucija kojima se osuđuje sirijski režim.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari