"U slučaju problema, prelazimo na mazut": JKP Toplana iz Šapca ima plan 1Foto: Privatna arhiva / Danas

Do zvaničnog početka grejene sezone ostalo je još nekoliko dana, a u JKP Toplana – Šabac kažu da cene daljinskog grejanja neće poskupljivati.

Daljinsko grejanje u Šapcu naplaćuje se po dva osnova, jedan je fiksni i plaća se tokom čitave godine po kvadratnom metru, dok je drugi varijabilni deo.

Cena fiksnog dela za građane i individualne objekte je 34 dinara po metru kvadatnom, dok je za poslovne objekte 42,50 dinara.

“Šest meseci, dok traje grejna sezona, na ovaj deo dodaje se još i varijabilni deo, kojim se naplaćuje isporučena toplotna energija. On iznosi 4,58 dinara po kilovat satu za individualne, stambene objekte, odnosno 5,72 dinara po kilovat satu, za poslovne objekte”, kaže za Danas v. d. direktora JKP “Toplana – Šabac” Rajko Šušić.

Kada je u pitanju cena gasa za potrošače na javnom snabdevanju, ona je povećana, odlukom nadležnog Ministarstva i Agencije za energetiku Republike Srbije.

“Tako će i građani Šapca koji se greju na gas, plaćati cenu od 36,11 dinara, što je uvećanje za nekih 9 odsto”, objašnajva Šušić.

Istuče da, imajući u vidu aktuelnu situaciju u svetu i na tržištima energenata, postoji potencijalna opasnost od problema sa snabdevanjem gasom.

“JKP “Toplana – Šabac”, kao primarni energent koristi prirodni gas, a kao sekundarni mazut. Mi smo u obavezi da, ukoliko nema gasa, toplotnu energiju isporučujemo gađanima koristeći mazut”, kaže Šušić.

Budući da sistem za rad kotlova na mazut nije korišćen više od deset godina, ističe da se odmah po zavšetku prethodne sezone krenulo sa radovima, koji su trajali i tokom leta.

“Nabavili smo neke nove elemente, neke stare smo servisirali, tako da smo izvršili pripremu da možemo u slučaju nestanka prirodnog gasa da pređemo na mazut i grejemo grad”, objašnjava naš sagovornik.

Grejna sezona zvanično počinje 15. oktobra i traje do 15. aprila.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari