U samo šest meseci drugo poskupljenje grejanja i tople vode u Novom Sadu: Računi za prosečan stan viši za barem 500 dinara 1Foto: Pixabay

Gradsko veće predložilo je da grejanje i topla voda u Novom Sadu poskupe od osam do 12 odsto, zavisno od kategorije potrošača. Ovo će biti drugo poskupljenje grejanja u Novom Sadu u poslednjih šest meseci.

Cena grejanja po kvadratnom metru porašće sa 117,27 na 127,5 dinara, što je za 8,33 odsto više.

Kod građana i poslovnih potrošača kojima se cena obračunava po utrošku, cena je porasla sa 6,86 na 7,7 dinara po kilovat-času.

Cena instalisane snage povećana je na 334,93 dinara. Ovo poskupljenje iznosi nešto više od 12 odsto.

Topla potrošna voda poskupela je sa 255,54 dinara na 276,82 dinara po kubiku, što je povećanje od 8,33 odsto.

Ovo poskupljenje znači da će prosečan mesečni račun za grejanje za stan od 50 kvadrata porasti za nešto više od 500 dinara.

U zahtevu za poskupljenje kao razlog se navodi to što je od 1. novembra cena gasa porasla za 10 odsto, a uz to su poskupele i cene repromaterijala i usluge održavanja toplifikacionog sistema grada.

Istovetan razlog bio je i letos kada je došlo do poskupljenja grejanja i tople vode.

Pre poskupljenja u decembru 2022. godine, cena grejanja godinama nije rasla, već se u četiri navrata smanjivala usled uspešnog poslovanja „Novosadske toplane“.

Za sada nije poznato kada će početi primena novog cenovnika, jer nakon što prođe petnaestodnevni javni uvid, potrebno je da se donese odluka o saglasnosti na izmenu cena.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari