U Srbiji se svake godine baci više od 240.000 tona hrane 1Foto: Pixabay/Guvo59

U Srbiji se, prema procenama svake godine baci preko 240 hiljada tona hrane, odnosno 30 do 40 kilograma po stanovniku. Postoji verovatnoća i da je ovaj broj veći, jer se za razliku od razvijenih zemalja, ostaci hrane u 99 odsto slučajeva ne razdvajaju od ostalog otpada.

„Pripremili smo vodič za pravilno upravljanje otpadom od hrane, za restorane i ostale objekte koje pripremaju hranu i dnevno iznose preko 50 obroka, s obzirom na to da 99 odsto otpada od hrane završi na deponiji sa komunalnim otpadom, kako bi to što bacimo mogli da iskoristimo za nešto drugo. Pravilnim generisanjem ovaj otpad možemo da iskoristimo za stvaranje biogasa, nakon toga i proizvodnju električne energiije, prirodnog đubriva“, rekao je za Infobiz Slobodan Krstović iz Naleda, koji je radio na projektu „Recepti za upravljanje otpadom od hrane“, prenosi N1.

U velikom broju razvijenih zemalja otpad od hrane već se koristi za proizvodnju biogasa, a u Srbiji postoji sluh za tako nešto, ističe Krstović.

„Postoje biogasna postrojenja koja koja koriste ovu vrstu otpada, nema ih dovoljno naravno, a i potencijal je neiskorišćen, s obzirom na činjenicu da 99 odsto ovog otpada završava na deponijama. Preko trećine hrane koja se proizvede na godišnjem nivou se nikada ne upotrebi i nažalost baci se. U Srbiji su poražavajući podaci, preko 240 hiljada tona jestive hrane se baci umesto da se iskoristi na neki drugi način, da se da onima kojima je najpotrebnije, socijalnim kategorijama, a trenutno radimo na prevenciji toga i donošenju Zakona koji bi uredio to doniranje. Radili smo dosta na edukaciji o tome kako da se planiraju kupovine, a što se zakonske regulative tiče predlažemo dve stvari – prvo je usvojiti Zakon o donacijama kako bi se velikim marketima omogućilo da hranu doniraju i da za to dobijaju određene poreske olakšice, kao što je urađeno u Evropskoj uniji. Nakon toga možemo hranu koja je preostala a dobrog je kvaliteta dati životinjama u skladu sa Zakonom o veterini, a ostatak iskoristiti za proizvodnju biogasa“, istakao je Krstović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari