U štrajku upozorenja učestvovalo više od 500 škola 1Izvor: N1

U više od 500 osnovnih i srednjih škola, koje su članice Sindikata obrazovanja Srbije (SOS), daans nije bilo prvog časa zbog štrajka upozorenja koji organizuje taj sindikat, nezadovoljan materijalnim položajem prosvetnih radnika, saznaje Danas u ovoj sindikalnoj organizaciji.

Sindikat obrazovanja Srbije ima organizaciju u 657 osnovnih i srednjih škola i ukupno oko 22.000 članova u tim obrazovnim ustanovama.

Predsednica SOS-a Valentina Ilić kaže za Danas da podaci sa terena još pristižu.

Ona je rekla da su od predsednika sindikalnih organizacija saznali da je juče policija dolazila u školu „Vladmir Rolović“ da pita da li će biti štrajka, dok je školi „Lazar Savatić“ traženo od nastavnika da obezbede minimum procesa rada, na šta oni nisu pristali.

Ilić kaže da  Zakonu o štrajku predviđa da štrajk upozorenja može trajati najduže jedan sat i da su njihovi članovi uspeli da ga sprovedu, tako što su bili u učionici, ali nisu držali nastavu.

Odluka o štrajku upozorenja usledila je nakon što Ministarstvo prosvete nije odgovorilo na dopis Sindikata obrazovanja Srbije da otpočnu pregovori o njihovim zahtevima. SOS traži da od 1. januara 2022. godine počne da se primenjuje Zakon o platama zaposlenih u javnom sektoru, a u suprotnom da se cena rada zaposlenima u obrazovanju poveća za 15 odsto.

Na spisku zahteva je i izjednačavanje cene rada za sve delatnosti u obrazovanju, izmena pravilnika o formiranju odeljenja u cilju smanjenja broja učenika u odeljenjima osnovnih i srednjih škola, kao i izmena pravilnika o kriterijumima i standardima za finansiranje škola, kojima bi se stručni saradnici i nenastavno osoblje finansirali srazmerno broju odeljenja, odnosno kvadraturi ustanove.

Valentina Ilić najavljuje da će članovi Sindikata obrazovanja Srbije učestvovati na protestu zakazanom za 4. novembar ispred Vlade Srbije, zajedno sa kolegama iz sindikata uprave, kulture i nauke.

Iz Ministarstva prosvete za sada nisu odgovorili na pitanje Danasa u koliko škola jutros nije bilo prvog časa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari