U susret izborima meštanima Bošnjana „biciklistička staza“ 1Foto: Facebook.com

Bošnjane je tipično moravsko selo. Selo harmonikaša, živinarskih farmi i naivnih slikara. Selo koje godišnje u gradove u Srbiji isporuči na tone povrća i na stotine hiljada rezanih ruža.

Selo koje zbog manastira, posvećenom Svetom Luki, i izvora lekovite vode u toku godine poseti na hiljade vernika. Ipak, rodno mesto Miroslava Miškovića i Zorana Anđelkovića se od nedavno izdvaja (još) po nečemu od drugih moravskih sela. Ono je dobilo „stazu za bicikle“, kako meštani na Fejsbuku nazivaju nedavno asfaltiranu Svetosavsku ulicu.

U projektu opštine Varvarin, koji se odnosi na izradu asfaltnog puta, u Bošnjanu Svetosavska (290 metar) i ulica 7. jula (60 metara) su nedavno dobile asfalt.

„Je l’ ovako treba da izgleda put, gde treba da se mimoiđu dva vozila? Sramota“, glasi komentar uz fotografije novog puta, koji prema fotografiji sa metrom u širini iznosi samo dva metra i 65 centimetara.

„Mož’ da terate trotinet“, „Semafor na početak ulice, da ne dođe do zastoja“, „Sramota, treba da se glasaju opet“, „Sakupilo se od kiše bre“, „Strašno! Bolje da ništa nisu radili“, samo su neki od komenatara koji nezadovoljni Bošnjanci ostavljaju na Fejsbuku.

Najčešće pitanje koje su meštani ovog sela u Rasinskom okrugu postavljali je da li je to urađena biciklistička staza.

„Od onoliko širokog puta šta vam ovo napraviše – pešačku stazu, sramota“, „Vraćamo se na bicikle, jer kako se ide s ovim tehničkim auto će biti misaona imenica“, „Vraćamo se na bicikle, jer kako ide s ovim tehničkim auto će biti misaona imenica“.

Među komentarima bilo je i onih duhovitih koji ovo nazivaju novom tehnologijom i da će čim nalegne da se raširi i da će sada da stave rampu i da prave trke puževa sa šest staza, a moći će i da se klade.

„A bre, pa vidite valjda koliki valjak toliki asfalt. Kako drugačije? Koliko puta treba on da se vraća tu sad da dangubi.“

Najviše revolta izazvalo je i to što je u ulici 7. juli u kojoj živi predsednik sela asfalt postavljen do ulaza u dvorište njegove kuće.

„Ako ste se pitali gde je asfalt“, glasi jedan od komentara uz fotografije.

U susret izborima meštanima Bošnjana „biciklistička staza“ 2
Foto: Facebook.com

Međutim, ispod jedne od objava oglasio se i predsednik sa „šta sam ja tu kriv za to. Ovo što se kod vas desilo videćemo šta je u pitanju ili je moralo tako da bude ili je neko pogrešio, a ovo što mene prozivate to je odraz kulture. Ja sam lično urgirao za vašu ulicu, a da sam znao da će tako da ispadne ne bih je radio po cenu života“.

Nikome i dalje nije jasno zašto je slepa ulica urađena široko, a dvosmerna tako da ne mogu da se mimoiđu dva vozila, odnosno samo 2,65 metara.

Mnogi su nedavno asfaltiranje povezali i sa predstojećim izborima.

„Ovo je pranje para, a ne put gde treba da se razmimoiđu dva vozila“, „Peru se pare, idu izbori“, glase komentari, „Sramota, pa glasajte i dalje…“, „Kako god da glasamo, zna se ko će da pobedi“.

A bilo je i onih ironičnih, kada je u pitanju ova tema: „Šta da napišem više. Hvala svim organizatorima koji su mi uradili asfalt. Presrećan sam, nisam imao asfalt 60 godina a sada mi dođe da zaplačem od sreće. Hvala Vučiću. Hvala opštini Varvarin. Hvala Manzi. Ama, hvala svima glasaću vas dok sam živ“.

Kroz Bošnjane prolazi i novi auto-put, zbog kog u toku dana kroz selo prođe veliki broj teretnih vozila koja vidno ošteću glavni put..

„Kad završe auto-put neće biti ni toga. Vidite da je između Bošnjana i Šanca put pokidan, pitanje je kada će neko sleteti sa sve asfaltom.“

Jedan od meštana je bio duhovit pa je u isečku „Nadrealne televizije“, u kome se govori o auto-putu, koji je moderan i savremen, namontirao fotografije novog seoskog asfalta.

Ipak, ima i onih kojima se ovaj uski put dopada.

„Juče sam posetio rođake u Bošnjanu, koji žive u tom delu sela. Nemam primedbe na asfaltiran put, znam kako je bilo pre – blato, neregulisan potok. Hvala za donaciju“.

Usledio je odgovor da ukoliko mu se dopada da ga prenese u Kruševac i da je stanovnicima Svetosavske ulice više odgovarao onaj stari „nego kozja staza“, a potom i pitanje da li je u redu i da ostalima ne preostaje ništa drugo nego da promenimo mišljenje.

„Plače mi se, života mi. Je l’ smo bre mi niža vrsta – stoka? Dokle bre više ovako? Najsrećniji bih bio kad bi mi vratili moj stari prašnjav i blatnjav put. Ovo je strašno“, napisao je jedan od najogorčenijih meštana koji je i postavio fotografije na ovu društvenu mrežu.

Pomoćnik predsednice opštine Aleksandar Marković prilikom obilaska radova u Bošnjanu najavio je da do kraja godine građani u opštini mogu da očekuju više od dva kolometara novog asfalta, navodi se na sajtu opštine.

Pored Bošnjana novi asfalt dobila su i druga sela – Parcane, Zalogovac, Gornji Krčin, Bačina i Obrež, ali su rekonstruisane i pešačke staze u dve ulice u Varvarinu.

Naredne godine i u drugim selima opštine radiće se na asfaltiranju puteva najavio je Vojkan Pavić, predsednik Skupštine opštine Varvarin, u emisiji „Razgovor s povodom“.

Svi radovi finansirani su iz budžeta opštine Varvarin, za koje je, kako je Pavić kazao, izdvojeno 20 miliona dinara.

Tekst je deo projekta koji je sufinansiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari