U Ubu dodeljeni ugovori o kupovini 21. stana za izbeglice iz BiH i Hrvatske 1Foto: MSP

Četrnaest porodica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, koje su izbegle iz svojih domova tokom ratova devedesetih, večeras je dobilo ključeve svojih stanova u Beogradu, koji su obezbeđeni zahvaljujući Fondu Regionalnog stambenog programa.

Ministar spoljnih poslova i predsednik Komisije za koordinaciju procesa trajne integracije izbeglica Nikola Selaković čestitao je porodicama „krov nad glavom“ i zahvalio donatorima, pre svega Evropskoj uniji, na novcu koji je obezbeđen za regionalni stambeni program.

Selaković je rekao da je danas na Ubu prisustvovao ceremoniji uručenja 21 stana za izbegličke porodice, navodeći da je prema podacima Komesarijata za izubeglice skoro 100.000 porodica dobilo svoj krov.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Vlada Srbije i ja, kao ministar, ulažemo maksimalne napore da se ovo pitanje rešava na najbolji način, dodao je on.

Šef Delegacije EU u Srbiji Emanuel Žiofre rekao je da je EU najveći donator regionanog stambenog programa i nastaviće da podržava taj projekat do njegovoj završetka, koji je planiran za kraj 2022. godine.

Žiofre je napomenuo da ovaj program nije važan samo da se rešava važno stambeno pitanje ljudi, već pokazuje regionalnu saradnju i solidarnost građana EU sa onima kojima je to potrebno u Srbiji i na Zapadnom Balkanu.

On je naglasio da je strpljenje porodica koje danas dobijaju svoje stanove za divljenje i da veruje da ih očekuje uspešno poglavlje u životu.

Ambasador Norveške Jorn Eugen Gjelstad ukazao je da se, uprkos pandemiji korona virusa, radilo na ovom programu i da je za godinu i po dana skoro 1.000 porodica dobilo svoj dom.

On je izrazio nadu da će Grad Beograd otkloniti prepreke i da će biti moguće završiti još 33 stana za izbegličke porodice u novobeogradskom naselju Dr. Ivan Ribar.

Zamenica komesara za izbeglice Svetlana Velimirović ukazala je da je u Beogradu integrisano 120.000 izbegličkih porodica, a da je i pored danas dodeljenih 14 stanova još oko 1.000 porodica ostalo „ispod crte“.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić čestitao je porodicama i istakao da veruje da su prošli sve loše u životu i da ih sada samo očekuju lepe stvari u novim stanovima.

U ime porodica zahvalio se Dragan Ignjatović, koji je istakao da je u Srbiji došao posle akcije „Oluja“.

Mi smo petočlana porodica, dva studenta i ćerka u osnovnoj školi. Nerado se sećam tih vremena. Hvala u ime svih porodica na stanovima koje smo dobili, rekao je Ignjatović.

Novac za izgradnju stanova obezbeđena su iz donatorskog fonda Regionalnog stambenog programa, čiji je najveći donator EU.

Vrednost građevinskih radova je 66.883.600 evra, a stanove je Komesarijat za izbeglice i migracije kupio od Grada Beograda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari