Šest osoba, među kojima su četiri ukrajinska vojnika i dva civila, poginuli su u četvrtak i petak u borbama na istoku Ukrajine, prema objavljenim zvaničnim podacima. „U 24 časa izgubili smo četiri vojnika, a osam je povređeno“, rekao je portparol ukrajinske vojske Andrij Lisenko.


Ovo je najveći broj nastradalih ukrajinskih vojnika od 9. decembra kada je zaključeno novo primirje na istoku zemlje. Lisenko je juče optužio proruske separatiste da pribegavaju provokacijama i da minobacačima i raketnim bacačima tipa Grad gađaju položaje ukrajinske vojske.

Gradska uprava Donjecka, uporišta pobunjenika na istoku zemlje, saopštila je sa svoje strane da su dva civila ubijena, a sedam povređeno u artiljeriskim napadima vojske na severozapadne kvartove grada. Takođe navodi da je uništen veliki broj zgrada.

Istovremeno su u toku intenzivne diplomatske aktivnosti za obnavljanje mirovnog procesa na istoku Ukrajine gde je u sukobima od aprila 2014. ubijeno preko 4.700 ljudi. Ukrajinski predsednik Petro Porošenko objavio je krajem decembra da će se 15. januara u Astani, glavnom gradu Kazahstana, održati sastanak sa njegovim ruskim kolegom Vladimirom Putinom i uz prisustvo francuskog predsednika Fransoa Olanda i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Merkelova je u četvrtak rekla da još treba da se potvrdi taj datum.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.