U Univerzitetskom kliničkom centru Niš danas počinje da radi četvrti aparat za zračnu terapiju 1Foto: Youtibe/RTV Vijviodina

U radioterapijskom centru Univerzitetskog kliničkog centra Niš danas počinje da radi linearni akcelerator najnovije generacije za zračnu terapiju onkoloških pacijenata, saopštila je ova zdravstvena ustanova.

“U UKC postoje tri linearna akceleratora, na kojima se dnevno ozrači u proseku 150 pacijenata, a instalacijom novog akceleratora ‘varian’ doći će do rasterećenja u radu i povećanja broja pacijenata koje je moguće istovremeno ozračiti u proseku za 50 pacijenata po danu”, rekli su u UKC.

Direktor UKC Zoran Perišić je kazao da je ovo “veliki dan” za tu ustanovu jer je kompletirana zračna terapija, nakon što su zbog kovid pandemije mnogi onkološki pacijenti čekali na dijagnoze i lečenje.

“Nije nam plan da stanemo, jer je već u toku montaža i dva nova skenera, a i treći će biti montiran ovde na Klinici za onkologiju. Dobili smo mnogo novih, najmodernijih aparata i to je upravo ono što nas svrstava u jedan od najmodernijih centara u zemlji, Evropi a i šire”, kazao je on.

Rukovodilac Klinike za onkologiju dr Ana Cvetanović je dodala da je novi aparat “izuzetnih tehničkih mogućnosti” i da će on između ostalog omogućiti pacijentima da primaju zračnu terapiju ukoliko se pokvari istovetni “varian” uređaj iz 2019. koji klinika poseduje.

Ona je kazala da je u toku ove godine zračnu terapiju primilo nešto više od 1800 pacijenata.

Prema rečima nadležnih, vrednost novog nuklearnog akceleratora i radova na adaptaciji prostora je oko 3,3 miliona evra.

Sredstva za njegovu nabavku obezbedilo je Ministarstvo zdravlja Srbije.

 Niški UKC pokriva teritoriju južne i istočne Srbije sa 2,5 miliona stanovnika.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom  linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari